null Beeld
Beeld

Swipen & klikkenKelli van der Waals

Het leed van de Indiase boer samengevat in één TikTok

Het leukste aan TikTok is hoe knap sommige gebruikers wereldse kwesties uitleggen en onder de aandacht brengen. ­Zoals het filmpje van @thekaranmenon, dat ik deze week zag, over de boerenprotesten in India. Door op te schrijven wat er in het filmpje gebeurt, gaat er vast veel van de knapheid verloren, maar dit is hoe het gaat:

Twee acteurs in een slaapkamer doen zich voor als drie partijen: ‘de boeren’, ‘de regering’ en ‘de private inkopers’. De boer komen met een zak aardappelen bij een tafeltje waar de regering zit. “Hoi”, zegt hij. “Ik wil graag mijn oogst verkopen.” Hij werpt een verwarde blik op de private inkopers, die geniepig in de hoek staat. “Ik heb de regels een beetje veranderd”, zegt de regering en duwt de boeren een contract in handen. “Ik heb mijn maat hier meegenomen, je mag voortaan direct aan hem verkopen. Hij is ­beroemd om zijn efficiëntie, kijk wat hij voor je oogst biedt.”

Uit het filmpje van @thekaranmenon op TikTok. Beeld Thekaranmenon
Uit het filmpje van @thekaranmenon op TikTok.Beeld Thekaranmenon

De private inkopers houdt een papiertje omhoog waarop ‘meer geld’ staat geschreven. De boeren is er niet blij mee. “Wacht eens even, in dit contract staat niets over een minimumprijs, zoals ik die van jou kreeg. Als hij wil, kan hij me minder gaan betalen en me uitbuiten, mijn land opkopen en de hele landbouwsector overnemen.”

“Wàt? Neee joh.”

“Maar er is geen garantie dat hij me niet naait. Ik zou het fijner vinden als dat zwart op wit staat.”

“Nee.”

“Oké, dan ga ik protesteren.”

“Oké, ik pak het traangas.”

Het filmpje heeft op het moment van schrijven al twee keer zoveel likes als @thekaranmenon volgers heeft. Kijkers prijzen zijn uitleg. Zelf plaatst de maker nog een verstandige kanttekening: één TikTok kan niet elk detail bespreken, dus doe vooral ook je eigen research.

Zo kunnen sociale media nuttig gereedschap zijn bij de protesten en de boeren ondersteunen in hun strijd. Al kunnen zij het filmpje zelf niet bekijken, want sinds juni is TikTok verboden in India. Twitter hebben ze nog wel, maar wie weet hoelang nog.

In het belang van de vrijheid van meningsuiting en nieuwswaardigheid

Op 1 februari blokkeerde Twitter op ­verzoek van de Indiase regering honderden accounts, die kritisch waren over premier Modi – van activisten, onderzoeksjournalisten en zelfs een filmster. Zes uur later werden ze weer vrijgegeven, volgens Twitter in het belang van de vrijheid van meningsuiting en nieuwswaardigheid.

Nu dreigt India met boetes en zelfs gevangenisstraffen voor medewerkers als de accounts niet alsnog ­geblokkeerd worden. De regering spreekt van ‘een risico voor de publieke orde’, terminologie die doet denken aan de Capitool­bestorming, maar dit is natuurlijk een heel andere situatie.

Het brengt Twitter net als met de Capitoolbestorming in die onwenselijke positie dat het bedrijf moet bepalen waar de grenzen van vrije meningsuiting liggen. De ­beslissing kan ten koste gaan van medewerkers en de positie van het bedrijf in een enorme markt, én van boeren die strijden voor hun levensonderhoud.

Zo blijkt maar weer dat private tech­bedrijven een veel te grote rol hebben in de regie van het publieke debat, al zijn hun platforms nog zo nuttig. We willen niet meer zonder, maar hoe moet het eigenlijk mét?

Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden