Kunst

Het laatste werk van Christo: een ingepakte Arc de Triomphe

Een klein leger aan technici pakt de Arc goed in.  Beeld AP
Een klein leger aan technici pakt de Arc goed in.Beeld AP

Het is het laatste cadeautje van kunstenaar Christo: een ingepakte Arc de Triomphe.

Redactie Trouw

Wie de komende weken een stedentripje naar Parijs heeft geboekt en zich nu al verheugt om zich straks te vergapen aan de iconografische wonderen van de Arc de Triomphe, doet er goed aan de verwachtingen wat bij te stellen. Want de gigantische poort – ooit gebouwd in opdracht van Napoleon – wordt sinds zondag zorgvuldig ingepakt door een klein leger aan technici, die met rollen recyclebaar materiaal de Arc langzaam doen verdwijnen.

Hoewel het ingepakte monument wellicht niet iedereen kan behagen, is het een waar cadeautje voor de kunstliefhebber; het is het laatste kunstwerk van het beroemde kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude, die in hun gloriedagen wel meer monumenten, zoals de Duitse Reichtstag en de Pont-Neuf, inpakten.

Zowel Christo als Jeanne-Claude zijn inmiddels overleden, maar de plannen voor het Franse monument lagen al klaar – sinds 1962 droomden ze ervan het in te pakken. Een neef van Christo voert het project nu uit. Het inpakken (en later uitpakken) kost in totaal 14 miljoen euro, geld dat is opgehaald door het verkopen van tekeningen en maquettes die Christo als voorbereidend onderzoek van de Arc de Triomphe had gemaakt.

Lees ook:

Parijs wordt een bende, dus komen de inwoners in verzet

Parijs wordt wereldwijd bemind om zijn schoonheid. Maar volgens veel bewoners bedreigen betonblokken, grof straatmeubilair en zwerfvuil de elegante trekken van de lichtstad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden