Klein Verslag

Het kostbare goed dat privacy heet

Beeld Wim Boevink

Een psychiater maakte zich zorgen om de privacy van mijn dochter nu ik haar boterham met hagelslag aan de buitenwereld had prijsgegeven en ik ben even diep in mijzelf gekeerd om te onderzoeken of ik te lichtvaardig met haar boterham was omgegaan.

Misschien heeft hij een punt. Privacy is een kostbaar goed dat door de alomtegenwoordigheid van mediale netwerken onder druk staat; privéterreinen zijn ook domeinen van exhibitionisme geworden, van behoefte om te laten zien wat je in huis hebt, met meer dan eens nare gevolgen. Zie de politiecampagne tegen sexting onder jongeren.

En ja, ook een afgekloven boterham met hagelslag op een ontbijtbord is een intiem voorwerp binnen de familiesfeer, ook wanneer de blootstelling ervan bedoeld was om te amuseren en niet om te beschamen.

Berichten uit de persoonlijke levenssfeer vormen vaker de kern van columns en kronieken, ook in een rubriek als het Klein Verslag. Zelf meen ik een tamelijk gemiddeld leven te leiden, met vrouw en kinderen en een te hoge hypotheek en alle kleine worstelingen en tobberijen van dien - kortom niks bijzonders.

Te berichten uit mijn leven benadrukt dus niet zozeer het particuliere en private, als wel het representatieve en herkenbare, waarbij vanwege de goede smaak de bed- en badrand buiten beeld blijft, tenzij het even heel slecht met me gaat.

Niet heel goed gaat het met Anne Lok en D66-leider Alexander Pechtold, wier privacy deze week op zo'n luide toon op straat werd gesmeten dat je je oren dicht moest houden om het niet te horen. Acht pagina's in het weekblad Privé, dat spot met privacy, een brief aan een burgemeester, een optreden in een talkshow, hier leek een vrouw in wilde paniek om zich heen te slaan om te redden wat er te redden viel, terwijl de man ijzige terughoudendheid betrachtte en de koele berekening uitbesteedde aan schadebeperkende advocaten.

Nederland een dorpsplein, met in het midden daarvan twee mensen in hun ondergoed, van bed- en badrand ruziënd de straat op gerold.

Gaat het ons aan?

Wel, er is wel de neiging om tussenbeide te komen als op straat twee mensen ruziën, van zulke voorvallen herinner ik me plaatsvervangende schaamte, ongemak, verontrusting ook. Is die openbaarheid niet een vragen om bemoeienis?

Is de boterham van mijn dochter nog privé als ik iedereen uitnodig ernaar te kijken? Kan ik daarna nog gevrijwaard blijven van commentaar, van kritiek, van de zorg van een psychiater?

Een vrouw in grote nood

Anne Lok zat bij een talkshow, ik zag een vrouw in grote nood. Help me, zei ze zonder het te zeggen. Maar wat is er dan precies met je, vroeg haar ondervrager. Dat kon, mocht ze niet vertellen. Hier koos iemand de vlucht naar voren om in een doodlopende weg te belanden.

En op het dorpsplein vlogen de oordelen door de lucht en nauwelijks iemand die er het fijne van wist.

Zo gaat dat met geschonden privacy. In een mum van tijd word je uiteengereten. De boterham met hagelslag was ook gedeelde vertedering. Publiek gemaakt hartzeer alleen maar uitvergrote pijn.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Hier leest u eerdere afleveringen van zijn Klein Verslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden