Recensie

Het jeugdorkest van Boston speelt Mahler met hart en ziel

Gustav Mahler Beeld *

Klassiek
Boston Philharmonic Youth Orchestra Butterworth
Ravel, Mahler
★★★★☆

'Onmiddellijk naar boven!' Benjamin Zander memoreerde in goed Nederlands de strenge woorden die zijn moeder sprak wanneer de kleine Benjamin niet luisterde. Ze was Nederlandse en dus is Zander in essentie een Nederlandse dirigent, liet hij weten op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw.

De kleine Benjamin is nu negenenzeventig. Zander groeide op in Engeland en verhuisde later naar Amerika. Daar richtte hij in 2012 het Boston Philharmonic Youth Orchestra op, dat gelieerd is aan het Boston Philharmonic Orchestra. De scholieren en studenten tussen de 12 en 21 jaar sloten hun zomertournee af in Amsterdam. En ze voelden zich vereerd: Zander vergeleek het Concertgebouw met het Centre Court op Wimbledon.

Niet voor niets stond Amsterdam op de agenda. Met Mahlers Negende symfonie in de koffer trok het jeugdorkest gedurende twee weken langs plaatsen die belangrijk waren geweest in de carrière van de componist. En als Mahler zich ergens thuis heeft gevoeld, is het wel in onze hoofdstad.

Van goede huize komen

Zo'n symfonie is een complexe kolos, om daar iets van te maken, moet je van wel heel goeden huize komen. Ontwapenend enthousiasme van orkest én dirigent bleek een probaat middel om het gemis van een professionele spanningsboog te camoufleren. Hier en daar kwam Mahler wat grofstoffelijk over, maar op vele andere momenten weer uiterst genuanceerd.

En hoe belangrijk is het eigenlijk dat die ene noot in de hoorns net niet lekker overkomt als er met hart en ziel wordt gemusiceerd? Mahler zelf zei het al: 'Das Wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten.' De kalme klank die de concertmeester uit haar viool toverde was bijzonder. In het slotdeel ademde iedereen gelijk, en werd een staat van contemplatie bereikt.

Het orkest is ambitieus. Deze tournee is al de vijfde internationale reis die de honderdtwintig jongelui uit Massachusetts sinds de oprichting van het gezelschap ondernamen. Naast Mahler kozen ze voor Ravels 'La valse' en 'The Banks of Green Willow' van George Butterworth, allemaal muziek van rond de Eerste Wereldoorlog. Mahler was de hoofdmoot, maar dit programmagedeelte werd even ondernemend aangepakt.

De nieuwste recensies van pop, klassiek, wereldmuziek en optredens leest u in dit dossier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden