TaalTon den Boon

Het ijkpunt voor de ernst van de coronacrisis is momenteel de Tweede Wereldoorlog

null Beeld
Beeld
Ton den Boon

Als je wilt weten hoe burgers de ernst van de coronacrisis inschatten, kun je ze gaan interviewen, maar je kunt ook ­gewoon in de kranten kijken hoe vaak een bepaalde woordgroep voorkomt. Zoals ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’. Tussen begin 1991 en begin maart 2020, dus in krap dertig jaar, kwam die woordgroep 63 keer in een krantenartikel of column voor. Maar sinds 18 maart, dus ongeveer in een half jaar tijd, figureerde diezelfde woordgroep maar liefst 225 keer in een Nederlandse krant. Je hoeft die gegevens niet eens exact te extrapoleren om meteen al te zien dat er een explosieve stijging is geweest in het gebruik van een woordgroep die een indicatie geeft van onze beleving van corona.

De vorige keer dat er in de media vaak sprake was van ‘de grootste crisis sinds …’, was kort na de kredietcrisis (2010-2012). Toen heette de crisis echter niet ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’, maar meestal ‘de grootste crisis sinds de jaren dertig’ of ‘sinds de Grote Depressie’.

Dit verschil in ijkpunt – Tweede Wereldoorlog versus Grote Depressie – is tekenend en wijst erop dat de kredietcrisis ‘slechts’ als een ­sociaal-economische inzinking werd beleefd, terwijl de coronacrisis juist wordt ervaren als een noodsituatie die het gehele leven bepaalt. Overigens zijn er nu ook wel artikelen – vooral op de financiële pagina’s van de kranten – waarin die sociaal-economische component van de coronacrisis apart wordt benadrukt en ervoor gewaarschuwd wordt dat we afstevenen op ‘de grootste crisis sinds de jaren dertig’.

Duidelijk is in elk geval dat ‘de grootste crisis sinds …’ inmiddels een courante en dus woordenboekwaardige woordgroep is. Wie weet duikt de huidige crisis later zelf nog eens op als ijkpunt in deze woordgroep en is er sprake van ‘de grootste crisis sinds de coronacrisis’.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden