null Beeld

De SerieIt's a sin

Het hartverscheurende aids-drama ‘It’s a sin’ is ook hartverwarmend vrolijk

Aids, die andere pandemie, verpakt in een hilarische én keiharde serie over het dodelijke begin ervan in Londen. Met een stampende soundtrack.

Peter van der Lint

Schaamte. Omdat je homo bent. En diezelfde schaamte in het kwadraat omdat je als homo aids oploopt. Ontkenning, wegkijken én schaamte spelen een grote rol in de serie It’s a sin, die zich afspeelt van 1981 tot 1991 in Groot-Brittannië. De jaren van Thatcher en van Section 28, de clausule in de Britse wet tegen propaganda voor homoseksualiteit.

En juist in dat vijandige decennium ­begon aids te woekeren, bij gebrek aan een naam toen nog homokanker genoemd. Wie het opliep kreeg direct een stigma, al was het alleen maar vanwege die vlekken van het kaposi sarcoom. Het was het stigma van een besmettelijke melaatse bij wie je uit de buurt moest blijven. Want aids leidde toen onherroepelijk tot de dood. Een ontzettend eenzame dood, maar volgens velen had je dat verdiend. Je leefde immers in vreselijke en vleselijke zonde.

Sommige scènes in deze fantastisch gemaakte serie komen keihard binnen. De eerste patiënten in Londen worden meedogenloos opgesloten in hun ziekenhuiskamer. Totale afzondering, mondkapjes, beschermende kleding, handen schrobben. De overeenkomst met nu is duidelijk, al ging je toen wel altijd dood. Punt. Het knappe aan de ­serie is dat het zware met meesterhand wordt afgewisseld met het luchtige. Ja, het is hartverscheurend, maar het is evengoed hartverwarmend vrolijk.

Relnicht Ritchie (Olly Alexander) en zijn beste vriendin Jill (Lydia West).  Beeld
Relnicht Ritchie (Olly Alexander) en zijn beste vriendin Jill (Lydia West).

De aandacht voor aids is er ineens weer. Eerder al was er de indrukwekkende roman The Great Believers van Rebecca Makkai over de aids-pandemie in Chicago. En nu dus die in Londen, door de ogen van iemand die het zelf meemaakte. Schrijver en producer Russell T. Davies baseerde het scenario op zijn eigen ervaringen en die van zijn vrienden in het Londense nachtleven. Onbekommerd en vrij van schaamte.

En dan een harde montage naar de eerste aidsdode. Bam!

Drie jonge jongens verlaten het ouderlijk huis en vestigen zich in Londen. Hun levens komen samen als ze met elkaar en andere vrienden in een woongroep gaan wonen. Lang leve de lol en de losbandigheid.

Het schaamteloze beesten wordt hilarisch in beeld gebracht in snel gemonteerde beelden, waaronder de stampende ritmes van Hooked on Classics klinken. Acrobatische triootjes op Mozart en Grieg. Dat album was een hit in die jaren. De soundtrack is sowieso een van de hoogtepunten van de serie. Queens Who wants to live forever (au!) komt langs, ­Eurythmics, Kate Bush, Donna Summer, Bronski Beat. En uit een jukebox klinkt in aflevering vier It’s a sin van de Pet Shop Boys.

De geweldige Olly Alexander is als ontwa­penende relnicht Ritchie een openbaring. Maar ook de stille kostuumverkoper Colin is dat, en de zwarte Roscoe, die zijn Nigeriaanse familie ontvlucht na een soort duiveluitdrijving om hem van zijn homoseksualiteit te genezen. Aan het eind van de eerste af­levering krijgen ze alledrie de vraag voorgelegd waar ze zich over een jaar of vijf zien. En na Ritchies naïeve antwoord “I just wanna be happy”, is er een harde montage naar de eerste aidsdode in de serie. Bam!

Het begrip schaamte krijgt aan het slot een majestueuze omkering in de confrontatie tussen Ritchies vriendin Jill en zijn moeder. Een geweldige tekst, waar geen speld tussen te krijgen is. En die moeder! Wat een prachtige rol van Keeley Hawes. Samengebalde onmacht, moederliefde, ontkenning, en ja, ook schaamte. Het barst uit al haar ­poriën.

It’s a sin is te zien op NPO Plus en op dvd. In de zomer zendt de VPRO de serie uit op televisie.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden