RecensiePop

Het gedroomde Sam Smith-album

null Beeld
Beeld

Pop
Sam Smith
Love Goes (Capitol/Universal Music)
★★★★★

Saskia Bosch

Het veelvuldig gebruik van zijn wendbare falsetstem en zeer ­persoonlijke, emotionele songs zijn de handelsmerken van Sam Smith.

Ze brachten hem roem en succes en maakten van zijn eerste twee albums ‘In the Lonely Hour’ en ‘The Thrill of It All’ internationale bestsellers. Maar toch drong zich bij beluistering van deze platen weleens de gedachte op: ‘Mag het een onsje minder?’

Want soms waren zijn vertolkingen zo zwaar aangezet dat ze richting larmoyant dreigden over te hellen. Maar op zijn nieuwe album ‘Love Goes’ heeft de Britse zanger en songschrijver precies dat gedaan: een tandje teruggeschakeld. Het derde album is ritmischer en kent meer up tempo-songs. ­Bovendien heeft Smith er ­ditmaal voor gekozen net een fractie ingetogener te zingen. Het resultaat is een album dat bijna alleen maar in termen van superlatieven te beschrijven is.

Zo is ‘For the Lover That I Lost’ een gevoelige pianoballad die zo mooi is, dat je hem alleen muisstil kunt beluisteren. Ook het prachtig melancholieke ‘Kids Again’ behoort tot de mooiste songs die Smith geschreven heeft.

Maar ook wanneer het tempo ­omhoog gaat blijft de zanger in de roos schieten, bijvoorbeeld met het opzwepende ‘I’m Ready’, dat hij ­samen met Demi Lovato opnam. Het maakt van ‘Love Goes’ het ­gedroomde Sam Smith-album.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden