Boekrecensie

Het eerste kinderboek van Abdelkader Benali is een prikkelend, thrillerachtig verhaal

Illustratie uit 'Mijn broer en ik'

Stel, er is een robot uitgevonden die in gedrag en uiterlijk niet van een echt mens te onderscheiden is. Wat zou dat doen met de verhouding tussen mens en robot? Kan er sprake zijn van iets wat op gelijkwaardigheid lijkt? Léven die robots dan? En hebben ze misschien ook een vrije wil?

Die vragen stelt Abdelkader Benali in zijn eerste kinderboek, dat hij schreef ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie, die vrijdag wordt ingeluid. Diepgaande overwegingen biedt zijn korte verhaal niet, maar het is een prima uitgangspunt voor gesprekken met kinderen over de impact van kunstmatige intelligentie – vermoedelijk het voornaamste doel van deze uitgave.

Toch maakt ‘Mijn broer en ik’ – met fraaie cover – nieuwsgierig naar hoe een uitgewerkte, omvangrijker versie eruit had gezien, want er zit overduidelijk meer vlees aan dit bot. Benali’s verhaal prikkelt, is spannend en de vlotte toon die hij als kinderboekenschrijver aanslaat, klinkt bovendien natuurlijk.

Robotfabriek

Wie niet van spoilers houdt, moet nu stoppen met lezen en kan ook beter de flaptekst van het boek overslaan. Aan het einde van een lange, warme zomervakantie weet Amira haar broer Adam over te halen om met haar naar het zwembad te gaan. Zij is daar elke dag te vinden, maar hij gaat nooit mee, omdat hij niet tegen chloor en hitte kan en vaak voor controle naar de dokter moet. Amira denkt dat het aanstellerij is en zet hem succesvol onder druk.

Ondertussen lezen we dat de vader van de twee in de robotkunde werkt en het zijn droom is om een robot te ontwerpen die niet van een mens te onderscheiden is. Als (volwassen) lezer voel je snel aan dat hem dit al is gelukt: Adam – niet voor niets vernoemd naar de eerste mens – is een robot. Amira komt daar pas achter nadat Adam door het zwemwater vreemd doet en begint over haperingen in zijn systeem. Het boek krijgt een thrillerachtige sfeer als ze hem achtervolgt naar een robotfabriek.

De vanzelfsprekende familierelatie tussen mens en robot is een vondst: Amira heeft zonder het te weten een machine geaccepteerd als broer. Hoewel dit in het korte bestek niet helemaal aannemelijk wordt gemaakt (hoe kan het dat Amira nooit eerder iets heeft gemerkt?), zet het wel het schemergebied tussen echt en onecht scherp neer en ook de vraag wat iemand mens(elijk) maakt.

Oordeel: prikkelend, spannend, vlot.

Abdelkader Benali
‘Mijn broer en ik’
Illustraties van Charles Michels. 
Maand van de Filosofie/DenkStation/Querido, 80 blz. € 4,95. Vanaf 9 jaar.

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden