FilmrecensieScandalous: The Untold Story Of The National Enquirer.

‘Het echte verhaal over The National Enquirer’ is hopeloos overdreven

null Beeld
Beeld

Scandalous: The Untold Story Of The National Enquirer.
Regie: Mark Huismans
★★★☆☆

Het is sinds pakweg de eeuwwisseling chique om je niet meer te storen aan riooljournalistiek, omdat die zogenaamd de lezers geeft wat de lezers willen lezen. Het eerste is onterecht, het tweede een misvatting.

De primordiale soep waaruit de roddelbladen zijn ontstaan, is het Amerikaanse blad The National Enquirer, in 1926 opgericht met maffiageld en trots sponsor van alles wat Republikeins is (tot de huidige Amerikaanse president zelfs hen vorig jaar te veel werd, maar dat is een ander verhaal).

Selectieve verontwaardiging

Aan de buitenwereld werd het sprookje verteld dat de Enquirer Amerikanen die na een dag hard werken thuiskwamen eens even lekker smeuïge berichten wilde voorschotelen. UFO-meldingen, medische afwijkingen, de levensstijl van Rijk & Beroemd, alles om de aandacht van de lezer te grijpen. In werkelijkheid werd achter al die gezelligheid keihard een politieke agenda doorgedrukt.

Toen een verslaggever ontdekte dat de Republikeinse publiekslieveling en allround familieman Bob Hope erg graag buiten zijn eigen huwelijksbed sliep, werd dat verhaal achterovergedrukt. Voor de buitenechtelijke relatie van Democratisch kandidaat Gary Hart gingen de sluizen van het riool juist helemaal open. Toen Arnold Schwarzenegger - toen nog Republikein - zich een paar jaar later voor het gouverneurschap van Californië kandidaat stelde en een buitenechtelijke relatie werd ontdekt, werd dat verhaal achterovergedrukt. Democraat Bill Clinton werd vervolgens weer keihard aangepakt.

Niet vies van een politieke agenda

Deze feiten komen allemaal langs, maar kritiek klinkt er nauwelijks. Het is vooral een karavaan oud-medewerkers die vanaf hun eindeloze sofa's vertellen dat de onkostenvergoedingen grenzeloos waren en dat ze met zakken geld op pad werden gestuurd om informatie te kopen. Waarbij je je dan vanzelfsprekend kunt afvragen hoe betrouwbaar die informatie was, want voor geld zeggen mensen alles. Om aan iets van een relevante foto te komen in verband met de zaak rond O.J. Simpson, betaalde het blad zeker een miljoen dollar aan tipgevers en fotografen. Voordat ook maar één letter op papier stond.

In Nederland zijn de achterkleinkinderen van The National Enquirer ook niet vies van een politieke agenda. Zie alleen al de cover van de Story deze week: ‘Falende Femke woont nu zelfs in twee stadsvilla's - ondanks Amsterdamse woningnood’.

‘Het echte verhaal over The National Enquirer', zoals de titels deels luidt, is volledig in de stijl van het roddelblad, en dus hopeloos overdreven. Als dat ergens boven gezet moet worden, weet je bijna zeker dat je niet de hele waarheid gaat horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden