null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Klassiek & ZoPeter van der Lint

Het dondert bij de opera’s van Keulen en Parijs

Peter van der Lint

De Opera van Keulen heeft een nieuwe intendant. Vanaf het seizoen 2022/23 zal Hein Mulders (58) het gezelschap gaan leiden. Zijn benoeming werd deze week bekendgemaakt door de Oberbürgermeisterin van Keulen. In Duitsland, waar bijna elke grotere stad een eigen operahuis heeft, gaan de burgemeesters over aanstellingen van cultuurmanagers. Alle operatheaters (Bühnen) in een stad vallen onder de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, heel anders dus dan hier in Nederland. Maar ja, wij hebben dan ook maar één echt operahuis, Duitsland heeft er grofweg vijftig.

Van een van die vijftig huizen – de Oper Köln – wordt Mulders dus intendant. Dat is iemand die het artistieke beleid uitzet en de kleur en uitstraling van het huis bepaalt. Mulders heeft ervaring opgedaan bij de Vlaamse Opera, De Nationale Opera (als rechterhand van Pierre Audi) en bij het Aalto Theater in Essen. Daar was hij tevens artistiek leider van de Philharmonie en de Essener Philharmoniker. Een dubbel intendantschap eigenlijk. In Keulen kan hij zich weer helemaal op opera concentreren, want de Philharmonie daar wordt geleid door een andere Hollander, Louwrens Langevoort.

In Essen moest Mulders op zoek naar een chef-dirigent en vond die uiteindelijk in de uitstekende Tomáš Netopil. In Keulen wacht de fantastisch veelzijdige François-Xavier Roth op hem, die sinds 2015 chef-dirigent is van het Gürzenich-Orchester Köln, het huisorkest van de opera. Roth heeft al enthousiast gereageerd op de benoeming van Mulders.

Callas hors councours

Samen zullen ze het parcours naar de heropening van het operahuis moeten begeleiden. Het gebouw van architect Wilhelm Riphahn aan de Offenbachplatz is al sinds 2012 dicht vanwege renovatie. Het werd in mei 1957 geopend, in aanwezigheid van bondskanselier Konrad Adenauer (oud-burgermeester van Keulen), en gold als mooiste operahuis van Duitsland. Twee maanden na de opening van het nieuwe operagebouw stond Callas er op de bühne en gaf daar in Bellini’s La sonnambula een van de drie optredens die in haar carrière hors concours zijn.

De renovatie van het gebouw duurt veel langer dan gepland en de kosten rijzen inmiddels de pan uit. De kritiek daarop in de Duitse pers is vergelijkbaar met die andere geldverslindende en zich voortslepende projecten als de Elbphilharmonie in Hamburg en het Brandenburg-vliegveld in Berlijn. De geraamde kosten waren in 2012 253 miljoen euro, maar zijn inmiddels opgelopen tot 841 miljoen euro. Dat ‘akkefietje’ vol politieke angels valt straks ook op Mulders’ bordje. De heropening, waarvoor Mulders een mooie titel mag bedenken, is nu gepland in 2024, maar de datum is al zo vaak verschoven, dat men in Keulen denkt: eerst zien, dan geloven.

Dudamel wacht zware taak

Moeilijke stad Keulen? Wat dacht u van Parijs? Politiek en cultuur zijn daar misschien nog wel meer verweven dan in om het even welke Duitse stad. Gisteren benoemde de Opéra national de Paris een nieuwe chef-dirigent. Via een Zoom-persconferentie maakte intendant Alexander Neef bekend dat de opvolger van Philippe Jordan, zoals al verwacht, de Venezolaan Gustavo Dudamel is. Dudamel, momenteel nog chef-dirigent van het Los Angeles Philharmonic, zal in augustus van dit jaar al in Parijs beginnen. Dudamel komt bij een organisatie die berucht is om zijn vele stakingen. De opera lag maanden plat door acties van de vakbonden, en toen moest corona nog komen. Het verlies liep op tot 50 miljoen euro. Dudamel wacht in Parijs een schone taak om dat verlies in te lopen. In Los Angeles heeft hij zich wat dat betreft al bewezen.

Peter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden