Architectuurprijs

Het beste gebouw van het jaar is een Van der Valk hotel

Van de Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Wiel Arets Architects Beeld Jan Bitter, Wiel Arets Architects
Van de Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Wiel Arets ArchitectsBeeld Jan Bitter, Wiel Arets Architects

De jury die het Beste Gebouw koos, was verrast dat het hotel met de bekende Toekan er ook zo uit kan zien.

Een Van der Valk hotel het beste gebouw van het jaar? De jury dacht eerlijk gezegd ook aan identieke bakstenen panden langs de snelweg met een lichtgevende Toekan op het dak, maar werd aangenaam verrast op de Amsterdamse Zuidas. Het fonkelnieuwe hotel van de bekende keten ligt weliswaar nog steeds aan de snelweg, de A10 ter hoogte van de RAI, maar verder geeft het hotel ‘de naam Van der Valk een nieuwe dimensie’.

Het hotel won verrassend van spraakmakender gebouwen als het nieuwe station van Assen of Theater Zuidplein in Rotterdam in de jaarlijkse verkiezing van Het Beste Gebouw, die georganiseerd wordt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Je komt er chic en feestelijk aan

In eerste instantie lijkt Van der Valk Zuidas bescheiden af te steken bij de excentrieke hoogbouw in het Amsterdamse zakencentrum. Het is een sierlijke glazen complex, met opvallend scherpe hoeken, ontworpen door het bureau Wiel Arets Architects. Het hoekige grondstuk is volledig bebouwd, wat zorgt voor de grillige vorm.

De opvallendste en beste beslissing, vindt de jury, is wel om het hotel pas op de vijfde verdieping te laten beginnen. Zo kijk je vanuit de lobby en het restaurant over de verhoogd aangelegde snelweg heen en wordt het uitzicht in de kamers op de hoger gelegen verdiepingen alleen maar beter. De onderbouw wordt gebruikt voor een parkeergarage die open en licht is – je komt er chic en feestelijk aan, vindt de jury.

Zo’n garage had een ongure entree kunnen opleveren, maar op de begane grond zijn een restaurant en een ruime hal te vinden, waardoor ook het straatniveau, de plint van het gebouw, levendig is en voorbijgangers een veilig gevoel geeft. Dat de omgeving in deze hoek van de Zuidas nog steeds wat verlaten is, daar kan Van der Valk niet veel aan doen.

‘Het gebouw dwingt veel respect af’

In tegenstelling tot de scherpe glazen hoeken van het exterieur, vallen de ronde vormen en warme kleuren van het interieur extra op. Veel hout en velours, een brede trap slingert weelderig naar boven.

De jury vindt het knap dat de architect de familie – met wie hij bevriend is – tot dit niveau heeft weten te brengen. ‘Wetend waar Van der Valk vandaan komt dwingt de ontwikkeling van het gebouw dat er nu staat veel respect af.’ Het hotel is ook bijzonder duurzaam, het kreeg het Breeam certificaat ‘outstanding’.

Het publiek had een andere favoriet. Dat koos voor het nieuwe station van Assen, de indrukwekkende houten overkapping die werd ontworpen door de bureau’s Powerhouse Company en De Zwarte Hond.

De volledige uitslag en alle genomineerden staat op: bna.nl

Station Assen, het favoriete gebouw van het publiek.
 Beeld Sebastian van Damme
Station Assen, het favoriete gebouw van het publiek.Beeld Sebastian van Damme

Lees ook:

Hoe Assen er met een gloednieuw treinstation voor wil zorgen dat je ook eens in Assen uitstapt

Overal in het land stampen de heimachines en zwaaien hijskranen door de lucht. Want er moet worden gebouwd. Wat zijn de architectonische hoogstandjes? Trouw maakt een keuze uit de gebouwen die kans maken op de titel ‘Beste gebouw van het jaar’. Aflevering 2: Station Assen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden