GoedemorgenKunst
Het als laatste overgebleven schilderij gaat over corona en hoop
Nu alle musea dicht zijn, is nergens meer een openbaar schilderij te zien. Met één uitzondering: achter een raam toont het Rijksmuseum in Amsterdam het schilderij ‘Hou vast’. Het is gemaakt door Wolf Hekkema (21). De student conservering en restauratie won deze maand het NTR-schilderprogramma ‘Project Rembrandt’. Zijn zelfportret, geïnspireerd door Caravaggio, imponeerde de jury het meest.
Hekkema is er trots op dat hij als beginnend kunstenaar in het Rijks hangt. “Het versterkt mijn zelfvertrouwen. Ik heb het gevoel dat ik op de goede weg ben.” Eerder durfde hij geen kunstenaar te worden. Financieel te onzeker. Nu denkt hij aan een combinatie: deels iets met kunstgeschiedenis, deels eigen werk maken.
Tijdens de tv-opnames raakte Hekkema besmet met corona. Tien dagen moest hij in isolatie in de studentenkamer waar hij net heen was verhuisd. Het schilderij toont zijn angstige stemming. De klimopkrans verbeeldt corona. Er zijn ook verhuisdozen te zien – en natuurlijk een schilderij.
“Ik houd mijn handen hoopvol op mijn hart”, zegt hij. “De gekruiste vingers symboliseren de worsteling. Ik vind handen een van de meest expressieve lichaamsdelen.” Het lichtsnoer heeft ook betekenis: de lampjes stellen andere geïsoleerde mensen voor die door de pandemie aan elkaar zijn verbonden.
Zijn kijktip: ga pas na de schemering naar het Rijks. “Dan heb je geen last van de reflectie in de ruit. De lichtjes geven ’s avonds een Efteling-achtige sfeer.” Het doek is nog te zien tot 31 januari, mogelijk langer. “Alles is in handen van corona, ik heb me erbij neergelegd.”
Lees ook:
‘Gouden vrouwen’: Deze 34 vrouwen speelden in de 17de eeuw een vooraanstaande rol in de kunst
In de Nederlandse kunstgeschiedenis is er geen periode zo grondig bestudeerd als de zeventiende eeuw. Toch komen er nauwelijks vrouwen in voor. Ten onrechte, zo blijkt. Amsterdamse studenten schreven een boek over vierendertig ‘Gouden vrouwen’.