null Beeld
Beeld

FilmrecensieUn Beau Matin

Het alledaagse leven in Parijs groots verfilmd

Un Beau Matin
Regie: Mia Hansen-Løve
Met Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory en Nicole Garcia
★★★★

Belinda van de Graaf

Wat een verademing om de Franse steracteur Léa Seydoux eens te zien als een gewone vrouw. In Un Beau Matin is Seydoux, die zelfs James Bond weke knieën bezorgde, eens niet de femme fatale waarmee ze zo vaak wordt geassocieerd. De Franse regisseur Mia Hansen-Løve, van wie eerder dit jaar het prachtige relatiedrama Bergman Island verscheen, toont Seydoux als een werkende, alleenstaande moeder die zich op een kruispunt in haar leven bevindt.

Sandra – korte haren en makkelijke platte schoenen – zorgt voor haar vader, een oude filosofiedocent die door een neurodegeneratieve ziekte langzaam wegglijdt uit haar leven. Samen met haar moeder en zus moet ze een verzorgingstehuis voor hem zien te vinden, wat niet meevalt. Pascal Greggory speelt de vader, voor wie Hansen-Løves eigen vader model stond, als iemand wiens hele leven in het teken stond van denken, en die zich opeens weinig meer herinnert.

Sandra (Léa Seydoux) ziet haar vader (Pascal Greggory) in ‘Un beau matin’ langzaam uit het wegglijden.  Beeld
Sandra (Léa Seydoux) ziet haar vader (Pascal Greggory) in ‘Un beau matin’ langzaam uit het wegglijden.

Een leven bezien met liefde en lichtheid

In dezelfde periode ontmoet Sandra, sinds vijf jaar weduwe, een oude vriend die haar nieuwe geliefde wordt. Clément, die ook al zo goed wordt gespeeld door Melvil Poupaud, zit in een liefdeloos huwelijk, wat niet wil zeggen dat het makkelijk is om op te stappen. Heel mooi zoals Hansen-Løve het verdriet om de vader en het geluk om de nieuwe liefde naast elkaar laat bestaan. Gevoelens van rouw en wedergeboorte blijken dezelfde ankerplaats te hebben.

Behalve dochter en geliefde is Sandra ook moeder van de achtjarige Linn en verdient ze de kost als tolk-vertaler. Het zijn veel ballen om in de lucht te houden, maar Hansen-Løve beziet Sandra’s dagelijkse leven met liefde en lichtheid. Zo lijkt haar Parijse appartement soms wel een poppenhuis, zo klein en knus is het. Ook is het wonderbaarlijk hoe onnadrukkelijk ze dramatische gebeurtenissen filmt. Totdat het drama er op een onverwacht moment toch inhakt, als vader en dochter samen naar Schubert luisteren, en vader zijn lievelingsmuziek niet meer blijkt te kunnen verdragen. Het is een hartverscheurend moment.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden