null Beeld Vincent van Woerkom
Beeld Vincent van Woerkom

RecensieCabaret

Het absurdistische vaderschapscabaret van Kasper van der Laan smaakt naar meer

Kasper van der Laan
Warm
★★★★

Ivo Nieuwenhuis

Kasper van der Laan (41) is man, cabaretier en pas vader geworden. In zijn tweede avondvullende voorstelling Warm brengt hij die drie elementen samen, en plaatst zich daarmee in wat inmiddels haast een traditie begint te worden: het vaderschapscabaret. Nadat eerder Theo Maassen, Micha Wertheim en Henry van Loon (delen van) een show aan dit thema wijdden, neemt Van der Laan nu het stokje over. En hij doet dat op geheel eigen wijze.

Eigenheid is sowieso Van der Laans grote troef. Met zijn slungelachtige postuur en zijn lange rode krullen trekt hij meteen de aandacht. Zijn absurde logica en neus voor bizarre onderwerpen maken dat hij daarnaast ook inhoudelijk opvalt. Een typisch voorbeeld uit Warm is de gedachte dat het maar goed is dat het derde deel van ons leven dat we aan slapen besteden, bepaald is op acht uur per dag en niet op twintig minuten per uur. Want wat een gedoe zou dat zijn.

Het thema vaderschap wordt door Van der Laan op een soortgelijke, licht bizarre en volstrekt originele manier aangevlogen. Het idee dat je als vader wijsheid aan je kind wilt doorgeven, keert de cabaretier slim om, door van zijn nog maar negen maanden oude zoon een goeroe te maken. “Wees maar mijn gids,” zegt Van der Laan tot hem. Zijn zoon leert hem onder meer om oké te zijn met je lichaam en alles wat daar uitkomt. En: “Hij is straight met me.”

Ironische omkering

De ironische omkering blijkt een terugkerende techniek in Warm. Of het nu gaat om Belgenmoppen, of mannen met “tjarisma”, zoals Van der Laan het noemt. Steeds neemt zijn analyse een net andere wending dan je verwacht, en komt hij zo uit bij een conclusie die je niet zag aankomen. Speels stelt Van der Laan ingesleten denkpatronen op de proef.

Publieksinteractie is eveneens een rode draad in de voorstelling. De ervaren stand-upper Van der Laan improviseert knap met de zaal en doorbreekt daarbij opnieuw verwachtingspatronen. Dat hij af en toe ook nog kiest voor de botte bijl of de makkelijke lach, zij hem vergeven.

Als Warm namelijk iets laat zien, is het dat Van der Laan zoveel meer is dan een lompe stand-upcomedian die het vooral van zijn bravoure moet hebben. De manier waarop hij, bijna ongemerkt, gedurende de show een decor van kubussen opbouwt, om dat vervolgens even subtiel in zijn verhalen te betrekken, is meesterlijk. Dit absurdistische vaderschapscabaret smaakt naar meer.

Tour t/m maart 2024, kaspervanderlaan.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden