Casablanca, Scapino Ballet Beeld
Casablanca, Scapino Ballet

CultuurtipsZien horen volgen doen

Hersenspoelen, schilderen met aarde, op hoogte lopen en nog veel meer

Maaike Bos

CASABLANCA

Scapino Ballet, 9 oktober 2021 t/m 26 februari 2022. Zie Scapinoballet.nl.

Hartstocht, vrijheid, verlangen naar betere tijden: het broeierige gevoel uit de Hollywoodklassieker Casablanca met ­Ingrid Bergman en Humphrey Bogart (1942) komt terug in deze balletvoorstelling. Choreograaf Ed Wubbe creëert met een draaiend podium een overdadige, theatrale wereld met dans in verschillende stijlen, circus-elementen, acrobatiek en muziek. ­Ruggengraat van de voorstelling is de jazzy soundtrack van de film uit de ­jaren veertig, met onder andere het ­legendarische As ­Time Goes By.

REWRITERS 010

Streetart-app, Rotterdam. Zie Rewriters010.nl.

Rotterdam heeft een levendige straatkunstcultuur, maar waar zijn de mooiste muurschilderingen te vinden? Rewriters010, een project van Hiphop In Je Smoel, is de eerste streetart-app van de Benelux, zeggen ze, met elf routes voor wandelingen langs ruim 130 kunstwerken. De app biedt achtergrondinformatie, geschiedenis en archiefbeelden. Wandelen krijgt meer aandacht dan ooit en Rewriters010 was zelfs genomineerd voor de LoopAward 2021.

WORKSHOP EARTH PAINTING

Museumkidsweek Museum van Bommel van Dam, Venlo, 16 t/m 23 oktober. Zie Museumkids.nl/museum/40#tips.

Maakt het uit waar je geboren bent? In deze workshop neem je je geboortegrond onder de loep. Kunstenaarsduo Atelier NL deed jarenlang materiaalonderzoek naar zand, verzameld door mensen overal ter wereld. De verhalen daarachter zijn te zien in de tentoonstelling Earth Alchemy – 15 Years of Digging. Nu kun jij een bakje aarde uit je eigen buurt meenemen. Na onderzoek maak je er verf van en schilder je je eigen verhaal.

BRAINWASH FESTIVAL

Amsterdam, 30 en 31 oktober. Zie Brainwashfestival.nl.

Tijdens dit ‘hersenspoelfestival’ delen ruim 150 (internationale) denkers en wetenschappers hun verfrissende blik op vijf hoofdthema’s: economische on­gelijkheid, mentale gezondheid en eenzaamheid, waarheid versus nepnieuws, identiteits-scheids­lijnen en veranderende ecosystemen. Met onder anderen Harvard-hoogleraar psychologie Steven Pinker, Yale-hoog­leraar politicologie Hélène Landemore, schrijvers als Rutger Bregman en Coen Simon, en cabaretier Tim Fransen.

International Photo Festival Leiden Beeld
International Photo Festival Leiden

INTERNATIONAL PHOTO FESTIVAL LEIDEN (IPFL)

Singelparkroute, Leiden, t/m 31 oktober. Zie Photofestivalleiden.com.

Om het jaar geeft het IPFL jonge Europese fotografen een podium. Vijftien geselecteerde fotografen exposeren in het Huigpark en Blekers­park. Dit jaar won Jesper Boot (1996) het IPFL met zijn fotoserie Power: familieleden gefotografeerd als machtige politici. Vanwege het lustrum (de vijfde keer) exposeren ook eerdere winnaars; nu gevestigde fotografen. Scan de QR-code bij de foto’s voor meer informatie. Door samenwerking met fotofestivals Photoville (New York) en Head On (Sydney) hangt hier ook opkomend talent.

HET KRUINENPAD

Jaagpad langs de Zuid-Willemsvaart, Maasmechelen. Zie Visitlimburg.be/nl/wat-te-doen/het-kruinenpad.

Wanneer kan dat nou: lopen op hoogte van de boomtoppen? Het Kruinenpad bij Maasmechelen, net over de grens bij Geleen (Zuid-Limburg), biedt vanaf 181 meter hoogte zicht op de rare mijnverzakkingen in het gebied. Lopend kom je er vanaf de dijk van de Zuid-­Willemsvaart. Volg de rode route (14 km) van RivierPark Maasvallei, vertrekkende vanuit Leut. Voor fietsers ligt het hoogtepad tussen fietsknooppunt 48 en 55.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden