Review

Herinneringen aan de verdwenen muur in Amsterdam

'Het raadsel van de middeleeuwse stadsmuur', zo luidt de spannende ondertitel van het boekje 'Amsterdam Ommuurd'. Die titel blijkt echter vooral als lokkertje bedoeld, want het gaat auteur Raoul Serre niet zozeer om het raadsel waar alle stenen van de stadsmuur gebleven zijn als wel om de geschiedenis van die stadsmuur.

Onderhoudend verhaalt hij over de stenen omwalling die Amsterdam tussen 1481 en 1500 krijgt en die slechts tot 1601 bestaat. In dat jaar wordt de 5000 meter lange muur afgebroken, omdat de opzet ervan achterhaald is en hij bovendien een belemmering vormt voor de uitbreiding van de stad. Stadsgids Serre neemt je mee langs straten en poorten die aan de verdwenen muur herinneren. Vooral voor Amsterdammers is dat leuke kost. Vierentwintig torens waren er, met daarnaast drie grote en vijf kleine poorten. Van de torens bleef alleen de Schreierstoren over, die eigenlijk Scrayershoucktoren heette. Het woord 'scrayer' betekende schrijlings en sloeg op de stadsmuur die hier een hoek van negentig graden maakte. Met schreiende vrouwen, die hun wegvarende mannen op het IJ uitzwaaiden, had het dus oorspronkelijk niets te maken. In het boekje worden zo meer middeleeuwse begrippen verklaard die vandaag de dag niet direct duidelijk zijn. Ook is er aandacht voor de schuttersgilden.

Helaas ontbreken een literatuuropgave, een index en een inhoudsopgave. Bij de illustraties is geen bron vermeld, maar misschien lag de verzorging daarvan bij de uitgever. De auteur neemt namelijk enthousiast een plattegrond uit 1542 als uitgangspunt voor een gedetailleerde rondleiding. Dat doe je niet als je weet dat deze als een zwartige afbeelding wordt afgedrukt, bovendien in postzegelformaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden