Klein Verslag

Herfststorm

null Beeld Wim Boevin000
Beeld Wim Boevin000

Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß, Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren, Und auf den Fluren laß die Winde los.

Wim Boevink

Zo begint Rilke's Herbsttag en zo begon gisteren de herfst. Met een Heer, een God, die de wind liet blazen, en schaduwen legde over de zonnewijzers.

Code geel

Buiten danste de moerbei voor mijn raam, met oplichtend onderblad. Een doffe knal, de groenbak dwars over het pad naar de voordeur. Er was code geel uitgeroepen. Minder vliegtuigen op Schiphol, minder treinen in Noord-Holland. En pas op voor winden rondom gebouwen, zei de radio. In Engeland heette de herfststorm Aileen, in Duitsland Sebastian. Meteorologisch was de Brexit al een feit. Hoe de storm bij ons heette weet ik niet. Hij leek me een anonieme verkenner.

null Beeld Wim Boevin000
Beeld Wim Boevin000

Ik zette de groenbak overeind, dicht tegen de gevel nu, en begaf me naar het station. Een bal kwam een voortuin uitgeblazen, ik schopte hem terug. De stoepen waren bezaaid met oranje vuurdoornbessen en dennenappels. In zo'n wijkje woon ik. De trein was op tijd, met wind tegen.

Fietsen en scooters

In de stad lagen fietsen plat en scooters. Het was er stiller dan anders. Verkoopsters keken naar de ingang van hun lege winkel en wisselden van standbeen. Soms smeet de wind wat regen neer.

Ik schuilde. Las de kranten. Met verwondering las ik over het verscheiden van Harry Kuitert, en over de werking van zijn ideeën. 'Buiten de muren van onze kerk, die toevallig de enige ware was, was het koud en donker en gevaarlijk', begon Stevo Akkerman herfstig zijn column. En iets verderop: 'Als zijn naam viel, en dat gebeurde vaak in de vrijgemaakte kerk van mijn jeugd, voelde je de ontzetting door de banken trekken. '

Kil sprookje

Soms komt het protestantisme me voor als een kil en boos sprookje. De 'gruweldaad' van een ijsje kopen op zondag (een van Kuiterts herinneringen). Een geloof van grote kinderen. Had Kuitert als verworpene nog een kerkelijk huis toen hij in dit herfsttij stierf?

Wer jetzt kein Haus hat, baut sich keines mehr. Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben, wird wachen, lesen, lange Briefe schreiben dichtte Rilke in zijn Herbsttag , want de herfst is de tijd om je terug te trekken en kachels te ontsteken waaromheen je je met geliefden schaart.

Komend weekeinde is zo'n kachel; dan wordt voor de 35ste keer de Nacht van de Poëzie gehouden. Van ene Wim (een andere) kreeg 'Dichter des Vaderlands' Ester Naomi Perquin via Twitter een vraag voorgelegd:

'Ha Ester Naomi, ik denk dat je ons dit jaar ook naar de Nacht ziet gaan, Mijn vrouw wil graag want niet eerder geweest. We vroegen ons af of het vooral veel poëzie is?'

'Goedemorgen Wim, het heet natuurlijk wel 'De Nacht van de Poëzie' maar het programma bestaat eigenlijk uit een race met monstertrucks, diverse hondenshows en drie boeiende lezingen over de invloed van kaneel op de spijsvertering.'

Wim (de andere) begreep dit niet. Maar deze Wim gniffelde en warmde zich alvast.

Lees meer columns van Wim Boevink

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden