Tv-recensie

Heleen van Royen die bij Jinek over de liefdesdaad praatte, was een van de hoogtepunten van deze tv-week

Heleen van Royen bij Jinek. Beeld Renate Van Der Bas

Na de documentaire over haar dementerende moeder ging haar imago sky high. Met de verschijning van haar seksdagboek stort het nu wellicht weer helemaal in. Het intrigerende? Het kan Heleen van Royen allemaal niets schelen. Zij doet wat ze moet doen van haar creatieve ik.

Verfrissend. En een van de hoogtepunten van deze tv-week: kunstenares Heleen van Royen bij Eva Jinek. Twee zelfbewuste vrouwen in gesprek over een - als je geluk hebt - alledaags onderwerp waarvan weinig mensen de statistieken bijhouden: de liefdesdaad binnen de relatie. Van Royen kreeg de inspiratie om een jaar lang wel een logboek bij te houden. Het wanneer, waar en hoe tussen haar en haar vriend is nu voor iedereen inzichtelijk in 'Sexdagboek'.

Jinek zei eerlijk dat ze zelf niet moest denken aan zo veel openheid, en wilde ook geen stukje voorlezen uit het boek. Met een flauwe smoes: ‘Mijn ouders kijken mee’. Van Royen zei eerlijk niet goed te begrijpen waarom het taboe op de vrouwelijke lustbeleving nog altijd bestaat, maar wilde ook geen stukje voorlezen.

Slim. Want wat je in een boek goed gedoseerd en goed getimed kunt beschrijven, klinkt losgerukt uit die context al snel goedkoop. En dit is echt een boek dat je rustig moet uitlezen om de bedoeling te voelen. Ik ben al halverwege.

Ongefilterd

Een dag later drie ongefilterde types aan Jineks tafel: de mannen van Voetbal Inside. Over hen is eveneens een niets verhullend boek verschenen: Inside. Met zulke intieme details over de wereld achter de schermen dat René van der Gijp zich afvroeg of die echt wel naar buiten moeten. Zoals over kleedkamerrituelen. En de inhoud van woedende e-mails van RTL-bazen.

Want Gijp, Derksen en Genee sparen als het moet zelfs hun werkgever niet. Oprechtheid voor alles. Derksen legde uit waarom: hij komt iedere keer helemaal uit Drenthe en wil na ‘dat klere eind’ in Hilversum niet z’n mond gaan zitten houden. “Wij zijn het enige programma met geestelijk volledig onafhankelijke mensen.” Veel collega’s omschreef hij als ‘volwassenen die zich gedragen als kleuters’. Zo.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beelden uit Naomi & Ellen: 24 uur Mandekking met Johnny de Mol. Beeld Renate Van Der Bas

Het is wel precies wat ik dacht bij het programma van hockeysters Naomi van As (34) en Ellen Hoog (32). Hele mevrouwen, maar in '24 uur Mandekking' (RTL) zijn het giebelende pubers. Het concept is dat ze een etmaal optrekken met een bekende man, om hem beter te leren kennen. Weinig origineel, na ’24 uur met…’ of ‘Chantal blijft slapen’. Maar deze week was Johnny de Mol aan de beurt en ik was toch benieuwd naar hem: dit voormalige feestbeest is de laatste tijd steeds in het nieuws vanwege zijn humanitaire projecten voor vluchtelingen op Lesbos.

Dom amusement

Verrassing: dit aspect van de hoofdpersoon kwam totaal niet aan bod. De bedoeling was blijkbaar om simpelweg dom amusement te maken. Dus werd er bier gedronken, maakte Johnny een slaatje, liet hij zich in een trouwjurk hijsen, dronk nog maar een biertje.

Even dacht ik daar komt het, toen de Mol aanstipte het theater in te willen met een serieuze stelling. Die luidt: wanneer jij het zo goed hebt dat je best iets goeds kunt doen voor een ander maar je laat dat na, dan ben je eigenlijk een lul. Maar de meisjes reageerden er gewoon niet op. Wilden liever weten of Johnny ooit veel drugs gebruikte.

Op een bepaalde manier is dit natuurlijk ook allemaal zeer onthullend. Maar ik duik weer in m’n boek.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees alle recensies hier terug.

Lees ook: Heleen van Royen troost, reddert en helpt haar dementerende moeder

Heleen van Royen laat zichzelf graag zien. We kennen haar van de psychoses, de echtscheiding en haar seksleven tot de beruchte ‘tamponselfie’. In de vorig jaar verschenen documentaire 'Het doet zo zeer' bleek ze ook een lieve dochter voor haar dementerende moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden