Boekrecensie

‘Heldinnen’: Mini biografieën van vrouwen, ter inspiratie voor rebelse meisjes

null Beeld

Janny van der Molen, Heldinnen!
Illustraties: diverse tekenaars. Ploegsma; 168 blz. € 19,99. Vanaf 11 jaar.

Bas Maliepaard

Opeens zijn ze er: kinderboeken met een compilatie levensverhalen van sterke vrouwen. Vorig najaar verscheen hier het internationale succes ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’ van Elena Favilli en Francesca Cavallo, met honderd portretten van inspirerende vrouwen - van Cleopatra tot Michelle Obama. Dit jaar volgde deel twee en het soortgelijke ‘Wereldvrouwen’ van Katherine Halligan. En nu is er ook zo’n boek van Nederlandse makelij: ‘Heldinnen’ van Janny van der Molen.

Chic is die na-aperij natuurlijk niet, maar eerlijk is eerlijk: Van der Molen publiceerde in 2009 al ‘Helden’, over mensen als Gandhi en Mandela. Toch had ze het concept van ‘Bedtijdverhalen’ een originelere eigen draai kunnen geven. Waarom bijvoorbeeld niet alleen Nederlandse heldinnen geportretteerd? Die ontbreken in de buitenlandse uitgaven. Slechts een (bescheiden) derde van de vijftig vrouwen in het boek is Nederlands en we komen opnieuw namen als Michelle Obama, Jane Goodall en Maria Montessori tegen.

null Beeld

Vergeleken met ‘Bedtijdverhalen’ is ‘Heldinnen’ wel veel beter geschreven. De biografieën in het eerste boek zijn beknopter dan deze recensie en gaan daardoor wel érg kort door de bocht. Van der Molen neemt meer ruimte om de betekenis van de vrouwen te duiden. Ook laat ze akelige details uit hun levens niet weg. Zo staat er in ‘Bedtijdverhalen’ wel dat Maya Angelou als kind vijf jaar lang zweeg, maar niet waaróm. In ‘Heldinnen’ lezen we dat wel: Angelou werd als jong meisje verkracht.

De vrouwen in dit boek hebben met elkaar gemeen dat ze met groot doorzettingsvermogen tegen de stroom zijn ingegaan, iets hebben overwonnen of een voorbeeldfunctie vervullen. De selectie Nederlanders is gevarieerd: van feministe Aletta Jacobs en schilder Judith Leyster, tot topmodel Doutzen Kroes en politica Marianne Thieme. Goed dat er ook levende vrouwen aan bod komen en vrouwen uit de populaire cultuur, dat spreekt kinderen vast aan.

Dat de geboorte- en sterfjaren niet bij de portretten staan, is jammer. Het ontbreken van een alfabetische inhoudsopgave bemoeilijkt bovendien het zoeken naar een specifieke heldin. Maar het boek ziet er prachtig uit, met blauw stofomslag en leeslint. Net als in ‘Bedtijdverhalen’ is elk portret door een andere tekenaar geïllustreerd - hier (toepasselijk!) studentes van kunstacademies.

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden