Heldhaftige Napoleon poseerde op een muilezel

’Beroemde Kunstenaars. Van Giotto tot Van Gogh’, door Charlie Ayres. Uitgeverij Querido. Prijs: 19,95 euro. Info: www.queridokind.nl

Anita Twaalfhoven

„Leonardo da Vinci stopt met schilderen en stapt naar achteren. Hij kijkt van zijn schildersezel naar de vrouw die voor hem zit. Ze strijkt haar sluier glad en vraagt hoelang ze nog zo moet zitten.”

Kunsthistorica Charlie Ayres introduceert de ’Beroemde Kunstenaars’ in haar boek steeds met een levendige momentopname uit hun leven. Ze beschrijft hoe opgelucht Michelangelo naar huis liep, nadat de paus zijn goedkeuring had gegeven aan de gigantische fresco in de Sixtijnse Kapel. Ze neemt de lezer mee naar het Spaanse appartement waar de zieke El Greco op een klant wacht die misschien schilderijen van hem wil kopen. Ook onthult ze hoe JacquesLouis David een groots schilderij maakte van een heldhaftige Napoleon op een steigerend paard, terwijl de keizer in werkelijkheid op een muilezel poseerde. Zo krijgt de lezer meteen een kijkje in de keuken van de kunstenaars en komen de historische kunstwerken in hun lijst of op hun sokkel tot leven

Een boek dat kinderen twintig beroemde kunstenaars van Giotto tot Van Gogh leert kennen, ontkomt niet aan mooie afbeeldingen in full color van hoogtepunten als de ’Mona Lisa’, ’De Nachtwacht’ of ’De Aardappeleters’.

Toch zijn de minder voor de hand liggende keuzes soms aansprekender voor hen. Zo zal ieder kind de levensechte aquarel van een pluizige ’Haas’, een werk uit 1502 van Albrecht Dürer, willen aaien. Ook het schilderij ’Las Meninas’ van Velázquez, waarop twee hofdames en twee lilliputters hun best doen om de kleine prinses Margarita te vermaken, zal hen fascineren. Grappig is het verhaal bij Goya’s groepsportret van Karel IV en zijn familie. „Een tijdgenoot van Goya zei dat de koning en de koningin op de bakker en zijn vrouw leken die net de loterij hadden gewonnen”, schrijft Ayres. Maar Goya weigerde om mensen mooier te maken dan ze in werkelijkheid waren. De Spaanse koning en koningin waren ondanks hun kostbare juwelen geen schoonheden en kijken op het schilderij zelfs nogal sullig uit hun ogen.

Een bijkomend voordeel van kunstboeken voor kinderen is dat ze ook volwassenen in korte tijd een heldere blik in de kunstgeschiedenis bieden. Over het geheel genomen is ook ’Beroemde Kunstenaars’ aantrekkelijk voor jong en oud, maar soms is het onduidelijk tot welke leeftijdsgroep de auteur spreekt. Zo legt zij helder uit wat een schilderij realistisch of romantisch maakt, maar introduceert zij zonder uitleg een voor kinderen ingewikkelde term als ’de toen overheersende neoclassicistische stijl’.

Na het werk van üdouard Manet en Claude Monet eindigt het boek met een momentopname uit Vincent van Goghs leven, niet zijn zelfmoord. Met Gauguin zit hij in een café en verheugt zich er op om samen met hem in uitbundige kleuren te schilderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden