RecensieFilm

Helaas staat die antiracistische boodschap in ‘Antebellum’ pontificaal op de voorgrond

‘Antebellum’ Beeld
‘Antebellum’

Antebellum
Regie Gerard Bush, Christopher Renz
Met Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone, Jack Huston
★★☆☆☆

Of je ‘Antebellum’ kunt waarderen hangt af van de vraag of je mee kunt gaan in de bizarre wendingen die de film voorschotelt. De film bespreken zonder die te noemen is onzinnig. Dus: een spoilerwaarschuwing.

Net als ‘Get Out’ en ‘Lovecraft Country’ (zie hiernaast) is Antebellum een allegorie voor de verhoudingen tussen zwart en wit in de Amerikaanse samenleving. Als de film begint, zien we zwarte slaven katoen plukken en militairen de plantage bewaken. Ergens in de negentiende eeuw, denk je dan. Hoofdpersonage Eden ziet het met lede ogen aan. Overdag zwoegt ze op de velden, ’s avonds is ze een seksslaaf voor een van de officieren.

Na pakweg een half uur in de film wordt dezelfde vrouw wakker in een bed in 2020. Ze blijkt de moeder van een gelukkig jong gezin. Succesvol in haar werk waarin ze vecht voor de bewustwording van moderne raciale verhoudingen. Een korte flashback, begrijpen we al snel, want even later wordt Veronica, zoals Eden in haar echte leven heet, ontvoerd naar de plantage die ergens diep in het Amerikaanse Zuiden verborgen ligt. Een plek waar racisten hun ideeën over slavernij en rassenverhoudingen anno 2020 in de praktijk kunnen brengen. Compleet met moord, marteling en verkrachting.

Helaas staat die antiracistische boodschap – het slavernijdenken leeft nog steeds – in Antebellum pontificaal op de voorgrond en zijn de personages zonder uitzondering eendimensionale personificaties van goed en slecht. De subtiliteit en de nuance die Get Out zo goed maakten, ontbreken hier volledig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden