tv-column

Helaas, ook de Graham Norton Show is plat amusement voor oude mensen

In mijn vorige column stipte ik het al aan: de NPO trekt de stekker uit een paar programma’s, omdat deze niet in alle opzichten voldoen aan de criteria die de overheid stelt aan de publieke omroep. Zo moet ‘Smaakt naar meer’ het veld ruimen.

In het succesvolle ‘Smaakt naar meer’ van Omroep Max wordt nagepraat over ‘Heel Holland bakt’. Dit door André van Duin gepresenteerde feelgood-moment scoort soms meer dan een miljoen kijkers, maar daaronder zijn te weinig mensen van onder de vijftig jaar.

En dat laatste is een cruciaal criterium als omroepen met geld van de belastingbetaler ‘plat amusement’ willen financieren. Dat is alleen toegestaan als het voldoende jonge mensen naar de publieke zenders. Zo niet, dan worden deze programma’s beschouwd als oneerlijke concurrentie voor de commerciële zenders, die nu eenmaal vooral met amusement hun broek moeten ophouden.

Leeftijdsdiscriminatie

Is ‘Smaakt naar meer’ dus ongepast? Ammehoela, luidde de reactie van de immer strijdlustige Max-baas Jan Slagter, die repte van pure leeftijdsdiscriminatie. Hij is al aan het broeden op een vervangend programma dat wel aan de eisen voldoet. Waarbij hij de NPO niets kwalijk neemt: die is gebonden aan de ‘Beleidslijn amusement’ en moet streng zijn op het gebied van het maatschappelijke nut van lichtvoetige vrolijkheid.

Als u zelf wilt zien hoe wordt geredeneerd, download dan de ‘Terugblik 2018’ via de NPO-site. Hierin doet de publieke omroep minutieus verslag van zijn programmabeleid, wat je weer eens doet beseffen dat een heel radarwerk bezig is met de missie om jou als tv-kijker goed geïnformeerd en betrokken te houden. Hoe dan ook een groot goed voor onze samenleving, alle rafelige randjes ten spijt.

In die Terugblik kunt u meteen checken of programma’s, waarvan u zelf denkt ‘wat doen die nou toch bij de publieke omroep?’, zich in de gevarenzone bevinden. Zelf zie ik in die lijstjes zowel namen staan die ik graag zou houden, als titels waarover ik m’n hoofd schud. Zoals dat bizarre ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’. Hierin gaan mensen voor de lol over heel erg enge wegen rijden, om door de stress nader tot elkaar te komen en daardoor dan mooie gesprekken te hebben. Ik kom al kijkend helemaal niet toe aan die diepgang, omdat een vraag alles overstemt in mijn hoofd: moet je echt je leven op deze manier in de waagschaal stellen voor de publieke zaak?

Jeuk

Maar in de lijstjes komt als twijfelgeval ook ‘Jeuk’ voorbij, de comedyserie van Thomas Acda en Peter Heerschop, waar ik altijd erg veel pret om heb. Thomas de schlemiel versus Peter de opportunistische schuinsmarcheerder: zeker dit seizoen draait deze combinatie als een trein. 

Misschien stopt de serie sowieso lees ik, maar hopelijk hoeft dat niet gedwongen, zoals wel gaat gebeuren met de ‘Graham Norton Show’. Tot mijn spijt, want ik heb me vaak verheugd op dat uurtje scherpzinnige lol aan het einde van de avond. Dat zag ik dus fout: het is plat amusement voor oude mensen.

Misschien ook eens wat stukken doorlezen inzake het Nederlandse welzijns- en gezondheidsbeleid. Wellicht valt er een paragraaf te vinden, die onbedaarlijk lachen van overheidswege stimuleert, en de gevreesde Beleidslijn amusement in voorkomende gevallen overrulet.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden