RecensiePodcast

Heerlijk luisteren (of wegdommelen) bij de vrijmibo van de politiek

null Beeld

Wie behoefte heeft aan vermakelijk geklets over politiek met een lage informatiedichtheid, kan de week prima afsluiten met Vullings en Van der Wulp.

Elisa Hermanides

Politiek groots en meeslepend? Daar lijkt het niet op als je de podcast van Xander van der Wulp (NOS) en Joost Vullings (‘EenVandaag’) ­beluistert. Wie vijftig minuten luistert naar het gebabbel en geroddel, kan niet anders dan concluderen dat de vaderlandse politiek gemoedelijk, geestig, gewoontjes en gezapig is. Zelfs in tijden van corona.

Aan de hand van de actualiteit klessebessen de twee verslaggevers over het kabinet, de Tweede Kamer en het journaille dat eromheen zwermt. Dat klinkt nuttelozer dan het is. ‘De Stemming’ geeft een interessant inkijkje in de wisselwerking tussen politiek, maatschappij, journalistiek en sociale media. Afgewisseld met bombastische jingles.

Op het verkeerde been gezet

Toegegeven: af en toe is de Nederlandse politiek behalve gewoontjes ook geniepig, zoals blijkt uit de affaires binnen Denk en 50Plus, die Van der Wulp en Vullings tot in detail bespreken. Of zelfs ronduit griezelig, zoals bij de toeslagenaffaire, die door Trouw en ‘RTL Nieuws’ aan het licht werd gebracht. En dan niet alleen vanwege de vele gedupeerden, maar ook vanwege de manier waarop de overheid lange tijd probeerde de affaire te bagatelliseren. In een aflevering van voor de coronacrisis bespraken Vullings en Van der Wulp hoe ook zij door de overheid op het verkeerde been werden gezet: woordvoerders van het ministerie van financiën deden er alles aan om de NOS en ‘EenVandaag’ ervan te overtuigen dat het allemaal heus niet zo schandalig was als Trouw en RTL Nieuws berichtten.

Dit soort observaties maakt De Stemming de moeite waard, maar verwacht geen hoge informatiedichtheid. Zouden de twee politiek journalisten hun podcast serieuzer aanvliegen, dan zouden ze twintig minuten sneller klaar zijn. Toch blijkt het doen van onzinnige voorspellingen, het geklets in de wandelgangen en het ophalen van politieke herinneringen een ontspannende combinatie. De podcast is vermakelijk, maar wegdommelen kan prima; je mist nauwelijks iets.

Pretentie hebben de heren niet

Een valkuil voor de podcastmakers is het hoge ons-kent-ons-gehalte. Even met Lillianne Ploumen of Khadija Arib bijkletsen of een collega interviewen over zijn reportage met minister Hugo de Jonge: erg veel moeite heeft het allemaal niet gekost. Nu past een makkelijk interviewtje prima binnen het format van deze podcast: pretentie hebben de heren nauwelijks. Ze doen dit immers naast hun ‘echte’ banen. Maar soms gaat het olijke tweetal te ver: een keer je vader interviewen kan misschien nog net, maar twee keer?

Van der Wulp en Vullings lijken het er soms haast om te doen. Zo verwijzen ze regelmatig met de nodige (zelf)spot naar ofwel het opiniepanel van ‘EenVandaag’, Vullings werkgever, of het ­Instagram-account van Van der Wulp. Ook een terugkerend thema: de internettrollen die het tweetal ziet als boodschappers van premier Rutte, tot hilariteit én frustratie van de twee heren.

Eigenlijk komt het erop neer dat de luisteraar mag meegenieten van de vrijmibo van de twee politiek verslaggevers. Dat is op een vreemde manier geruststellend: Nederland zit midden in een gezondheidscrisis die waarschijnlijk gaat leiden tot een ongekende economische crisis, maar Vullings en Van der Wulp keuvelen nog net zo genoeglijk als in de tijd dat iedereen dacht dat de stikstofcrisis heftig was. Toch fijn, zo’n afsluiting van de week.

‘De Stemming van Vullings en Van der Wulp’ is te beluisteren op apps als Spotify, Stitcher en iTunes en via de website van NPO Radio 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden