soap & co

‘Heel Hollywood wist van Harvey Weinsteins wangedrag’

Harvey Weinstein in 2015. Beeld EPA

Actrice Rose McGowan roept haar collega’s ter verantwoording: heel Hollywood fluisterde over het wangedrag van producent Harvey Weinstein, maar niemand deed iets.

Het bleef opvallend lang stil in Hollywood na het artikel in The New York Times waarin werd onthuld dat filmproducent Harvey Weinstein de afgelopen dertig jaar talloze jonge actrices en medewerksters seksueel heeft belaagd. Actrice Ashley Judd, die haar nek had uitgestoken met haar verhaal over de intimiderende avances van de producer, twintig jaar geleden, stond er akelig mee te kijk. ‘Hollywood, de stilte is oorverdovend!’ twitterde actrice Rose McGowan.

Zij kwam ook in het artikel voor – de krant onthulde dat Rose 100.000 dollar zwijggeld had ontvangen na een vergelijkbaar incident – maar ze had niet meegewerkt aan het verhaal. Toen het eenmaal zwart op wit stond, besloot ze haar collega te steunen en tegelijk de rest van Hollywood ter verantwoording te roepen. Maar de sterren leken angstig af te wachten of de machtige Harvey niet toch een juridische achterdeur zou vinden en terug zou keren op zijn troon.

Uiteindelijk kwamen ze, schoorvoetend, met hun verhalen. Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie, actrices die vele malen beroemder en succesvoller zijn dan Ashley en Rose, durfden pas te praten toen de val van de producent een feit was. Het zegt wel iets over zijn macht: hij bepaalde wie werk kreeg en wie niet. Gwyneth vertelde dat ze, toen 22, door Harvey in een hotelkamer was belaagd. Niet veel later won ze een Oscar voor haar rol in de door Harvey geproduceerde film ‘Shakespeare in Love’ en ze had het er nooit meer over. Angelina Jolie maakte hetzelfde mee, in het begin van haar carrière.

Rose McGowan in 2011.Beeld EPA

Maar als zij het wisten, dan moet Brad Pitt het ook geweten hebben – hij had een relatie met Gwyneth ten tijde van het voorval en was jaren getrouwd met Angelina. Hij wist het ook – Gwyneth vertelde hoe Brad tijdens een première op Harvey was afgestapt om het te regelen, als kerels onder elkaar. Maar het bleef binnenskamers. Angelina zegt dat ze andere actrices waarschuwde voor de geile producer.

Ongemakkelijk

Het verhaal ging dus rond in Hollywood, maar niemand greep in. Daarom klonk de reactie van George Clooney zo ongemakkelijk. Ja, hij wist wel dat Harvey het deed met jonge actrices die een rol wilden – dat is blijkbaar normaal –maar vrouwen intimideren en dwingen tot seks, dat vond hij ‘ontoelaatbaar’. Meryl Streep, die Harvey omschreef als ‘god’ toen ze een Golden Globe en een Oscar won voor de Weinstein-productie ‘The Iron Lady’, zei: “Niet iedereen wist hiervan.”

Rose McGowan gelooft er niets van en gaat helemaal los op haar twitteraccount. Tegen Kate Winslet, die verklaarde dat zij en haar collega’s ‘naïef’ zijn geweest, snauwt ze: “Jij bent lekker – je werkt nu aan een film met Roman Polanski’ – die regisseur kan de VS niet meer in omdat hij daar terecht moet staan voor seksueel misbruik. Nadat Ben Affleck had verklaard dat hij ‘geschokt en bedroefd’ was, tweette ze: ‘Ik heb het je destijds allemaal verteld. Je liegt’. Matt Damon noemt ze een ruggegraatloze sukkel. Toen hij in 2004 door The New York Times werd gevraagd naar seksuele wantoestanden in de Weinstein Company verklaarde hij van niets te weten. Ben en Matt hebben hun carrières aan Harvey te danken – hij produceerde hun doorbraakfilm ‘Good Will Hunting’.

Het is even niet zo gezellig in Hollywood. Terwijl steeds meer actrices over hun slechte ervaringen met Harvey vertellen, wordt het ongemakkelijke gemompel van de rest alleen maar pijnlijker. Alyssa Milano trok het boetekleed aan. Zij was jarenlang een directe collega van Rose, ze speelden zussen in de tv-serie ‘Charmed’.

Nadat Rose ook haar op Twitter kritisch had aangesproken, kwam ze met een verklaring. Ze is goed bevriend met de vrouw van Harvey, Georgina Chapman, die haar man inmiddels heeft verlaten. “Onze kinderen spelen met elkaar. Het is gecompliceerd. Daarom duurde het even voor ik kon reageren.”

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Lees ook: Seksschandaal Weinstein is bijna een Hollywood-klassieker

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden