Review

Heavy metal met toch veel vrolijke energie en enthousiasme

Jann Ruyters

Regie: Sam Dunn. In 3 filmtheaters.

Is het authentiek of is het een pose? Of is het een authentieke pose? Voor liefhebber en antropoloog Sam Dunn voelt de ’fok joe’ subcultuur van ’heavy metal’ authentiek. Als eenzame, vreemde, tegendraadse tiener vond hij zijn thuis in een subcultuur vol eenzame, vreemde, tegendraadse tieners, allemaal toegewijd aan de kwaadaardige riffs van ’heavy metal’. Om de buitenstaanders van de rijkdom van deze zwaar metalen levensstijl, die muziek, kleding, kruizen en duivelshoorngroet (duim en pink omhoog) omvat, te overtuigen, ging de 30-jarige Dunn gewapend met camera op onderzoek.

Als antropoloog hecht hij eraan stereotypen te ondermijnen. Hij interviewt spilfiguren zoals (onder meer) Alice Cooper, een opvallend onopvallend gekapte Bruce Dickinson (Iron Maiden), Rob Zombie en ’Twisted Sister’s Dee Snider. De laatste vertelt geestig over zijn confrontatie met Tipper Gore, destijds voorzitster van PMRC, een commissie van bezorgde ouders die in de jaren ’80 de teksten van ’heavy metal’ bands aanklaagde omdat ze de jeugd zouden verpesten. De film bevat ook een fragment van Snider’s verdediging voor de commissie. Er is geen speld tussen te krijgen. ’Kwam ik daar met mijn strakke jeans en ’big hair’’, lacht Snider nu nog, ’bleek ik toch het Engels heel goed te beheersen.’

Dankzij deze ironische houding van de kopstukken weet Dunn toch veel vrolijke energie en enthousiasme te brengen in een liefhebberij die op het eerste gezicht niet echt overloopt van behaaglust. Maar echt heel serieus hoef je die associaties met dood, verderf en Satan nu ook weer niet te nemen.

Het is vooral veel vertoon. Behalve dan de Noorse tak. Hoed u voor de Noren, weet ook Sam Dunn. Die hadden als vikingen al moeite met het christendom, en er zijn ’heavy metal’ aanhangers daar die het nu als hun satanische opdracht zien om de christenen uit Noorwegen te verdrijven. Sommigen zitten gevangenisstraffen uit vanwege brandstichting in Lutherse kerken. Ze zijn antireligieus, meldt zo’n zwaarmoedige, best enge Noorse muzikant. Toch een denkfout dat Satan dan wel aanbeden wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden