Filmrecensie

Heartstone is een IJslandse 'Brokeback Mountain'

De IJslandse natuur is het toevluchtsoord voor Thor en Kristjan, die zich geen raad weten met hun gevoelens en elkaar tijdens een lange, lome zomer afstoten en weer aantrekken.Beeld Filmdepot / RV

Heartstone
Regie: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Met: Baldur Einarsson en Blaer Hinriksson

Regisseur Gundmundur Arnar Gudmundsson maakt met 'Heartstone' een droomdebuut. Thor en Kristjan tasten naar hun identiteit temidden van de overweldigende IJslandse natuur.

Thuis is het niet zo gezellig en in het dorp is niks te doen. Het beste is als Thor en Kristjan samen zijn. Ze trekken erop uit om te vissen of te voetballen, of om zomaar wat rond te hangen op de plaatselijke autosloop. Iedereen die een intense jeugdvriendschap heeft beleefd, zal zich herkennen in de twee jongetjes die samen opgroeien in een afgelegen vissersdorp in IJsland. Maar hun vriendschap staat ook onder druk. Thor en Kristjan zijn op de leeftijd dat meisjes zich er tussen beginnen te dringen, lonkend naar een eerste tongzoen. Heel veel zin hebben ze er niet in, maar op voorstel van de meisjes trekken ze erop uit om te kamperen. De jongens doen wat van ze verwacht wordt. Maar als de duisternis valt en ze met zijn vieren in een tentje liggen, houden Thor en Kristjan over de hoofden van de slapende meisjes heen, elkaars hand vast.

De IJslandse regisseur Gudmundur Arnar Gudmundsson maakt met het intieme portret van twee seksueel ontluikende jongetjes een droomdebuut. Het ravotten eindigt soms in een streling. Ze schrikken ervan. De gevoelens die ze voor elkaar hebben, zijn verwarrend en worden gauw weggestopt. In het dorp waar ze opgroeien heet een flirtende vrouw een hoer. Homoseksualiteit is taboe. 

En zo groeit 'Heartstone' langzaam uit tot een soort IJslandse 'Brokeback Mountain'. De jonge schaapsherders uit die moderne Amerikaanse klassieker vonden elkaar in de bergen van Wyoming. De grote onmogelijke liefde die ze beleefden, resoneert in het verhaal van Thor en Kristjan die temidden van de overweldigende IJslandse natuur tasten naar hun identiteit.

De Deense cameraman Sturla Brandt Grovlen, die met 'Victoria' enkele jaren terug een sensationele 'one take movie' maakte waarin hij een stel jongeren in nachtelijk Berlijn dicht op de huid zat, ontfermt zich nu afwisselend over de jongetjes en zinnelijke totaalopnamen van bergen en zee. Evenals in Brokeback Mountain is die natuur hun toevlucht. Ze is schoon en wreed tegelijk. De dode dieren die Thor en Kristjan met regelmaat aantreffen, zijn voortekenen van een op handen zijnde tragedie. Heartstone, op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Queer Lion, laat zien hoe ingrijpend het kan zijn om in de steek te worden gelaten, moederziel alleen rond te zwerven met een geheim.

De jonge IJslandse acteurs zijn daarbij een ontdekking: Baldur Einarsson als de kleine, boze Thor en Blaer Hinriksson als de bedeesde, iets oudere Kristjan. Het zijn jongens die zich geen raad weten met hun gevoelens, en elkaar tijdens die lange, lome zomer afstoten en weer aantrekken. Met de val van de eerste sneeuw komt het besef dat hun band onverbrekelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden