Cowboypop Woody met Toy Story's nieuwe aanwinst Forky

FilmrecensieToy Story 4

Hartverwarmende vierde Toy Story is de ultieme zomerfilm

Cowboypop Woody met Toy Story's nieuwe aanwinst Forky

Toy Story 4
Regie: Josh Cooley.
Met de stemmen van Tom Hanks, Tony Hale en Annie Potts.
★★★★★

‘Toy Story 4’ markeert een verrukkelijk weerzien met Woody, Buzz Lightyear en al die andere poppen die een kwarteeuw geleden ons leven binnenwandelden. Het was een klein wonder hoe het speelgoed van het jongetje Andy tot leven kwam, en wereldwijd de harten veroverde van jong en oud.

Om even te recapituleren: ‘Toy Story’ was in 1995 de eerste avondvullende computeranimatie. Disney en de tovenaars van animatiestudio Pixar hadden niet alleen de primeur, ze hadden ook een fantastische, kleurrijke wereld opgetrokken waarin het perspectief bij de poppen lag, niet bij de mensen die hen omringden. 

Woody en zijn vrienden waren ook volwaardige karakters met gevoelens en sprankelende, humoristische dialogen. Ze hadden geen kinderachtige stemmetjes, maar praatten op een volwassen manier met elkaar, alsof ze als ouders over de mensenkinderen waakten. Er kwamen twee succesvolle vervolgen, bekroond met Oscars en Golden Globes. 

Afgedankt

Met de trilogie leek een kleine tien jaar geleden een einde te zijn gekomen aan het poppenspel. Aan het slot van ‘Toy Story 3’ werd het speelgoed door Andy overgedragen aan vriendinnetje Bonnie die beloofde er goed voor te zorgen. Maar dat is niet helemaal zoals het is gegaan, blijkt uit de nieuwe, vierde film, waarin het speelgoed er een beetje afgedankt bij ligt. 

Bonnie’s grote liefde is Forky, een pop die ze zelf heeft geknutseld van een plastic wegwerpartikel: een combinatie van een vork en een lepel die ze heeft voorzien van ogen en voeten. Het punt is dat Forky zichzelf niet als pop ziet, maar als afval. Een van de running gags is, dat Forky zich steeds in het vuilnis stort.

Geweldig hoe de animatoren erin slagen om een verhaal op te trekken rond een plastic poppetje in een existentiële crisis. Woody (ah, daar is de stem van Tom Hanks weer) verkeert als afgedankte cowboypop eveneens in een moeilijke levensfase. Hij neemt het op zich om Forky te redden en te laten inzien dat het leven als pop heus de moeite is. 

Poppen in crisis

Als het avontuur zich naar buiten verplaatst, naar een antiekwinkel, blijken er nog meer poppen in crisis. Gabby Gabby, de pop met het kapotte stemsysteem, staat tussen de antiquiteiten te verstoffen, hunkerend naar de liefde van een mensenkind.

Maar de grootste verrassing is wel de metamorfose van Woody’s al eerder afgedankte vriendinnetje Bo Peep. Het porseleinen popje dat in een roze jurk onderdeel was van een lamp, en als herderinnetje over de schaapjes waakte, heeft zich buiten de kinderkamer ontwikkeld tot een stoere, zelfverzekerde vrouw in een blauw jumpsuit. 

Bo Peep neemt Woody op sleeptouw in haar wereld, in plaats van andersom. Het aan alle kanten fonkelende ‘Toy Story 4’ heeft in de geest van de tijd zijn eigen Wonder Woman. Woody die het als sheriff gewend was om de leiding te nemen, moet zich aanpassen aan nieuwe tijden.

Zoals alle Toy Story-films leert de vierde loot hoe om te gaan met verandering. Zoals een mensenkind verliefd kan worden op een plastic wegwerpartikel, zo hoeft een pop niet per se één kind gelukkig te maken. Je kunt je, zoals Bo Peep, ook ontfermen over meerdere kinderen. Prachtig zoals de Toy Story-films ons de afgelopen kwarteeuw leerden dat dingen niet eeuwig duren en dat het de kunst is om los te laten. De loyaliteit van de poppen is tegelijkertijd hartveroverend. Ik zeg: de ultieme zomerfilm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden