Review

Hart van gekwetst dier Heijne 'druipt van de achterboeg'

Het had muziektheater moeten worden, maar 'De Molenaar', een gezamenlijke productie van De Kift en Available Jelly, ontsteeg donderdag in het Grand Theatre geen moment het niveau van een liedjesprogramma in een sober aangeklede omgeving.

Was dat erg? Welnee. Ferry Heijne, zanger van De Kift, had genoeg uitstraling om het publiek in de uitverkochte zaal in te pakken. Als een gekwetst podiumdier liep hij rond, benen in spagaat, microfoon in de hand, vol vuur abstract klinkende teksten uitspuwend als ,,mijn hart druipt van de achterboeg''.

In 'De Molenaar' laten de twee groepen zich inspireren door leven en werk van Lord Byron. De veelal archaïsche, barokke teksten, behandelen onder meer de geneugten van het platteland, de mysteries van het leven, dood en bederf, en de vrijheidsdrang van het individu. Voor de gelegenheid droegen de musici jassen en kielen die doen denken aan de negentiende eeuw. Ze speelden voor een achterdoek met musicerende engeltjes op wolkjes en er waren tal van opgezette dieren.

Om maar niets van zanger Heijne's raadselachtige teksten te missen, verslapte de aandacht voor de muziek; ten onrechte, omdat de combinatie van De Kift en Available Jelly wonderwel werkte. Waar samenwerkingsverbanden tussen pop- en jazzmusici al snel verzanden in slappe edelkitsch, daar wisten deze musici werkelijk een bloeiende kruisbestuiving tot stand te brengen, waarbij beide groepen niet alleen zichzelf konden blijven, maar ook gedwongen werden uit hun beperkingen te breken.

De Kift bracht in het verleden Nederlandstalige pop met tal van uitstapjes naar vooral westerse volksmuziek. De musici van Available Jelly zijn gepokt en gemazeld in de moderne improvisatiemuziek, waar doorheen ze met groot gemak stukjes New Orleans-jazz, Balkanmuziek en Italiaanse volksdeuntjes mengen. Al deze elementen samen leverden uiterst vitale, Tom Waits-achtige ketelmuziek op, waarin de afzonderlijke muziekstijlen de kans kregen eventjes naar boven te komen. Nu eens domineerden de gitaren van De Kift, op andere momenten de blazers van Available Jelly. Gezien het enthousiasme waarmee de mensen in Groningen 'De Molenaar' ontvingen, is hier een groot publiek voor. Het is te hopen dat er naast de geplande optredens in mei nog flink wat bijkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden