BoekrecensieSapiens

Harari's bestseller ‘Sapiens’ als stripboek: met humor, maar geen hapklare brok

null Beeld

Historicus Yuval Noah Harari giet zijn bestseller ‘Sapiens’ in een andere vorm

Nicole Lucas

Bij menig boekwinkel staan ze gebroederlijk (in het Nederlands en/of Engels) naast elkaar; de drie boeken van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari: ­Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw. Zeker het eerste, dat als ondertitel ‘een kleine geschiedenis van de mensheid’ heeft, was een wereldwijd succes: het verscheen in zestig talen.

Harari heeft nu, samen met striptekenaars David Vandermeulen en Daniel Casanave, het verhaal over het ontstaan van de mens in een andere vorm ge­goten: een beeldverhaal. Met hemzelf als hoofdpersoon, die zijn nichtje Zoë door de geschiedenis leidt, en geregeld wordt vergezeld door professor ­Saraswati, ‘een biologe die ­gespecialiseerd is in soort­classificatie’. Het is een originele aanpak, en wat zeker helpt bij het behandelen van zo’n immens thema is dat humor in het boek niet ontbreekt.

Om misverstanden te voor­komen: een hapklare brok is het ook weer niet. Met 246 pagina’s is deze Sapiens aanmerkelijk ­dikker dan het gemiddelde stripboek. En dan is dit ook nog maar het eerste deel, dat eindigt met de zaak ‘ecosysteem vs. homo sapiens‘ die wordt gevoerd voor een New Yorkse rechtbank. Is sapiens verantwoordelijk voor het uitsterven van allerlei soorten, inclusief andere mensensoorten? Rechter Gaia verwijst de zaak door naar de hoge raad van de toekomst. Wordt vervolgd dus, er komen nog drie delen.

null Beeld

Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave
Sapiens. Een beeldverhaal. Het ontstaan van de mensheid
Vert. Inge Pieters
Thomas Rap; 246 blz. €24,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden