Review

Hapklare kunstfilosofie voor studenten? Mwwah

A. A. van den Braembussche: Denken over kunst - Een kennismaking met de kunstfilosofie. Coutinho, Bussum; 344 blz. f49,50.

NICO VAN ROSSEN

'Denken over kunst' van A. A. van den Braembussche omvat alles tussen mimesis en poststructuralisme en loopt dus van Plato tot Baudrillard, met onder meer Kant, Hegel, Fry, Nietzsche, Lukacs en Lyotard als tussenstation. Elk hoofdstuk beknopt het betreffende ideengoed, meestal voorzien van een paragraafje kritiek. Verder bevat het (voor zover de auteur dat kon bedenken want dit element is niet consequent aanwezig) een heel korte praktische toepassing in een serie 'ateliers' zoals 'Giacometti en het gevecht met de mimesis' en 'de videoclip als postmoderne kunst'. Tenslotte is ook nog per onderdeel een becommentarieerd literatuuroverzicht opgenomen.

Met de didaktiek lijkt het wel goed te zitten. Kan dit boek zonder kritische begeleiding op de studenten voor wie het bedoeld is, worden losgelaten? Mwwah. Het kon verantwoorder. Het doet vreemd aan om in het Formalisme de Russische variant ervan te zien ontbreken, het is dubieus om Benjamin zonder distantie in te lijven bij het neomarxisme en het is een omissie Rorty uitsluitend als commentator van Lyotard op te voeren, terwijl zijn eigen, invloedrijke variant van het pragmatisme niet aan de orde komt. Deze voorbeelden zijn helaas geen kleine nuances, te wijten aan de charme van overzicht.

'Denken over kunst', dat toegankelijk alhoewel een tikje 'academisch door ons geschreven werd', bevat een nuttige verzameling ideen. Studenten die het kritiekloos uit hun hoofd leren, krijgen echter geen studiepunten. Docenten die hun zulks opdragen, evenmin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden