InterviewAbel van Gijlswijk , Hang Youth

Hang Youth staat op digitaal Noorderslag: ‘Wij zijn ontploft in het jaar van de livestream’

Hang Youth Beeld
Hang YouthBeeld

Abel van Gijlswijk is rapper en punkzanger en runt met rapper Faberyayo hiphoplabel Burning Fik. Met zijn antikapitalistische band Hang Youth speelt hij op de digitale editie van Eurosonic Noorderslag.

Klaas Knooihuizen

Hoe kun je als punkband over-tuigen met een opname in een lege zaal?

“Je moet in ieder geval niet doen alsof er publiek aanwezig is. Dit is een ander medium, meer een tv-optreden dan een reguliere liveshow. Het mooie van deze tijd is dat er ineens heel veel goede registraties worden gemaakt van bands die normaal gesproken nooit worden opgenomen.”

Hoe moeten festivalprogrammeurs zien wat jullie tijdens een normale liveshow in huis hebben?

“Ik heb er een hard hoofd in dat er dit jaar een festivalseizoen komt. Als programmeurs ons boeken dan is dat waarschijnlijk voor een livestream.”

Heb je eraan gedacht om een jaartje te wachten?

“Er gaat dit jaar bizar veel muziek uitkomen, want iedere muzikant zit nu binnen. En er is niet op magische wijze ineens twee keer zoveel plek. Het is naïef om te denken dat je volgend jaar nog steeds hot bent. Ik zou sowieso nooit zeggen: ik wacht even en pak het later weer op. You can’t stop the art. Ik vind het laf als bands uit tactische of financiële overwegingen een jaar overslaan. Dan zou je überhaupt nergens meer mogen spelen, dan moeten ze je muzikantenkaart intrekken.”

Het is ergens merkwaardig dat jullie als punkband zijn doorgebroken zonder op te treden.

“Klopt, we zijn ontploft in het jaar van de livestream. We hebben in ons bestaan maar één echte show gespeeld. Dat is een voordeel: we hoeven ons niet aan te passen. Het is interessant om te kijken hoe we de band kunnen laten matchen met de nieuwe situatie.”

Je klinkt behoorlijk positief.

“Ja man, uit chaos komt het mooiste voort. Van livestreams kun je echt je eigen ding maken, misschien wel meer dan van een concert. Er zijn genoeg dingen die op een podium weg zouden vallen, maar die op camera goed werken. De concertregistratie van Eefje de Visser is een goed voorbeeld, die is heel intiem, dat zou ze op een groot podium heel anders doen.”

Wat gaan jullie precies doen op Noorderslag?

“Je hebt vijftien minuten om te spelen. De meeste artiesten kunnen maximaal vier liedjes doen. Wij proberen al onze nummers in dat kwartier te proppen. Er zijn dansers, misschien beledig ik nog wat politici en als de tijd op is zijn we weg.”

Lees ook:

Online op de huid van dansers en musici

Hoe houd je een voorstelling interessant om te bekijken op een laptop? De cultuursector werkt steeds professioneler met livestreams, en kijkt daarbij wat kunstjes af van film en televisie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden