Review

Handboek voor snelle beslissers Veel anekdotes en een velletje verstandige taal

Theo Capel en Frits Hoorweg: Handboek voor snelle beslissers. Aramith, Bloemendaal; 127 blz. - F 19,90.

RUUD VERDONCK

Het schijnt aanvankelijk hun bedoeling te zijn geweest een boek te maken dat snelle beslissers een eind de goede weg op zou helpen. Maar al snel moeten ze ontdekt hebben, dat de meest verstandige opmerkingen over beslissen samen te vatten zijn op een velletje papier (het befaamde one-page management komt hier zeer van pas) en werd het hoofddoel vervangen door de wens steeds 'opgewekt cynisch' van toon te blijven. Beslissen is een kwestie van beleid, is dan ook weer een samenvatting zoals iemand die voortdurend beslissingen moet nemen, zich die wenst. Simpel en dank u voor de aandacht.

Niet dat het boekje daardoor gaat tegenstaan. Het bevat zeer amusante anekdotes en citaten. Alleen gebeurt het erg vaak, dat zo'n fragment ons van afstand al toeroept: ik sta hier ook alleen maar omdat de schrijvers het zo leuk vonden passen. Echt opgewekt cynisme moet tot iets meer leiden dan alleen een glimlach.

Het is bijvoorbeeld diverterend om vergast te worden op dwaze gevolgen van de bureaucratie. Voor een gewaande beslisser kan het geen kwaad om daar wat behulpzame, desnoods vrolijk cynisch getoonzette tips tegen aangereikt te krijgen. Maar Capel en Hoorweg blijven op dat moment wel erg vaak steken in uitbundige praat aan de tap.

Op z'n best valt hun boekje dan ook te lezen als een pastiche op een reeks van - veelal Amerikaanse - handboeken voor moderne managers. Die zijn altijd ruim gesorteerd in de meest merkwaardige, volgens de schrijvers aan de harde werkelijkheid van alledag ontleende voorbeelden, die niet zelden op de lachspieren werken. Het 'Handboek voor snelle beslissers' steekt daar de draak mee en dat is de schrijvers gelukt. Maar het boek is daardoor dan ook vooral bestemd voor mensen die zich regelmatig het slachtoffer wanen van snelle beslissers, en mensen die iets zoeken om even in de trein te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden