null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

‘Hallo, ik heet Vuurtje’ is het begin van een heerlijk, licht absurd prentenboek

Hoe Catharina Valckx het doet is raadselachtig, maar ze brengt een glimlach op je gezicht.

Bas Maliepaard

Catharina Valckx schrijft al jaren op montere toon licht absurde prentenboeken, die lezen alsof ze niet bedacht, maar toevallig ontstaan zijn. De koning en de kip en Victor bevatten heerlijke verhalen.

“Hallo, ik heet Vuurtje”, begint haar nieuwste. Zo’n doodnormale, pretentieloze openingszin waar in een schrijfcursus een rode streep door was gegaan, maar die naam intrigeert. Het meisje heet zo dankzij haar haren, die op een brandje lijken. Op een dag zit ze op een grote steen als die ineens begint te gapen. Hij wordt na honderdduizend jaar wakker. “Is dit een goed jaar?”, vraagt hij. “Het is in iedere geval een goed kersenjaar”, antwoordt Vuurtje en ze gaat kersen voor hem plukken. Er drijft een wolkje met haar mee “dat wel vaker in de buurt rondhangt”, de schildpad Bogota heeft ook zin in kersen en zo kuiert het verhaal door.

Hoe Valckx het doet is raadselachtig, maar de sereniteit en de komische details brengen een glimlach op je gezicht. De tekeningen zijn van Valckx zelf in haar kenmerkende eenvoudige stijl met dikke zwarte lijnen en pastelpalet, hier verfrist met fluorescerende accenten.

null Beeld

Catharina Valckx
Vuurtje en de dikke steen
Querido; 34 blz. € 16,99
Vanaf 4 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden