De Serie

Hadden de makers van 'Occupied 2' maar beter naar 'Homeland' gekeken

De scenarioschrijvers van 'Occupied' voelden de tijdgeest beter aan dan de critici. Beeld TRBEELD

Het idee voor 'Occupied', waarin Rusland met steun van de EU Noorwegen bezet houdt, kwam van bestsellerauteur John Nesbø. Maar hij schrijft niet mee aan de verhaallijn en dat wreekt zich in seizoen 2.

Het gegeven voor de serie is spannend, en niet eens zo absurd als het lijkt. Aan het einde van het eerste seizoen van de Noorse serie 'Occupied' (Okkupert) moest de Noorse premier Jesper Berg zijn door Russen bezet land ontvluchten. Aan het begin van het tweede seizoen leidt hij in het Zweedse Stockholm de Noorse schaduwregering in ballingschap en probeert hij vandaar zijn land uit de greep van de Russen te krijgen. 

Dat ietwat absurde idee van Rusland als bezettingsmacht in een EU-land werd onlangs een paar tinten minder ongeloofwaardig toen Zweden zijn burgers via brochures waarschuwde en voorbereidde op zo'n eventuele en onverhoopte dreiging uit Rusland. Kennelijk hebben de schrijvers van het scenario de tijdgeest beter aangevoeld dan de critici die hen om het idee uitlachten.

Hoe zat het ook alweer? Uitgangspunt van de door de succesvolle Noorse thrillerschrijver John Nesbø bedachte serie was het feit dat Noorwegen uit milieuoverwegingen eenzijdig besluit te stoppen met productie en uitvoer van olie en gas. Noorwegen wil over op schone energie, opgewekt in thoriumreactoren. 

Thorium komt als grondstof veel voor in Noorwegen, maar de opwekking van energie door splijting van thorium verkeert nog in de experimenteerfase. In de serie draaien de reactoren al op volle kracht en zonder overleg kondigt Berg aan dat hij de kranen van olie- en gasinstallaties op de Noordzee zal dichtdraaien.

Milieu wordt macht

Dat is het begin van een spannend politiek steekspel. Rusland accepteert het besluit niet, en bezet met steun van de EU-landen (allemaal afhankelijk van de Noorse olie), de Noorse olieplatformen en gasfabrieken. Zo wordt de Noorse soevereiniteit opgeheven en houdt Rusland de Noorse politiek gegijzeld.

De serie werd bedacht en gemaakt vóór Rusland de Krim bezette. Maar toen het eerste seizoen werd uitgezonden, was alles anders, en sprak de Russische ambassadeur in Noorwegen er schande van dat de Noren bang gemaakt werden met een niet-bestaande koudeoorlogsdreiging.

Met die actualiteit had in seizoen twee, nu beschikbaar op dvd en binnenkort te zien op Netflix, veel meer gedaan kunnen worden, zoals de schrijvers van 'Homeland' en 'House of Cards' dat steeds heel goed doen. Misschien wreekt het zich dat Nesbø de serie dan wel bedacht, maar niet aan de verhaallijn meeschreef.

Het milieu-aspect verdwijnt in dit tweede seizoen geheel naar de achtergrond om plaats te maken voor machtspolitieke spelletjes. De EU laat premier Berg opnieuw vallen, zodat zijn regering in ballingschap mislukt. Zijn rechterhand en minnares Anita Rygh wordt onverwacht de nieuwe Noorse premier en is een speelbal voor de Russische ambassadeur Irina Sidorova, die opnieuw een sterke rol speelt. 

Een andere politieke kracht is de fanatieke actiegroep Bevrijd Noorwegen, waarvan allerlei suspecte types, teleurgestelde militairen en extreme figuren deel uitmaken. Jesper Berg komt helemaal alleen te staan en moet onderduiken bij zijn ex-vrouw in Parijs. Om van hem een soort superheld te maken, lukt niet helemaal goed, ook al is zijn terugkomst in Noorwegen verrassend.

De verschillende verhaallijnen, waarin Noren en Russen goed moeten nadenken waar hun loyaliteit ligt, worden niet allemaal even bevredigend afgewikkeld. Het einde is dan wel weer erg onverwacht en spannend en biedt genoeg mogelijkheden voor een derde seizoen.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden