Het Teylers Museum in Haarlem. Beeld ANP
Het Teylers Museum in Haarlem.Beeld ANP

Kunstvondst

Haarlems museum in een klap twee Bernini’s rijker

Harmen van Dijk

In de collectie van het Teylers Museum zijn twee tekeningen ontdekt van de Italiaanse kunstenaar Bernini.

Teylers Museum in Haarlem heeft er twee tekeningen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Giovanni Lorenzo Bernini bij. En het heeft geen cent gekost, want ze zaten al 230 jaar in de collectie.

In de jaren dertig hadden experts geoordeeld dat de tekeningen door een leerling van Bernini waren gemaakt. Honorair conservator Carel van Tuyll van Serooskerken ontdekte na grondig onderzoek dat ze toch echt door de meester zelf zijn gemaakt.

Bernini, die leefde tussen 1598 en 1680, kennen we vooral van de barokke beelden en fonteinen waarmee Rome volstaat. Hij ontwierp ook het Sint-Pietersplein. Bernini tekende prachtig, vaak om voorstudies te maken voor beeldhouwwerken, zegt Van Tuyll van Serooskerken, die jarenlang bij Teylers werkte en daarna voor het Louvre in Parijs.

‘Allegorie op het Heilige Bloed van Christus’ van, naar nu is gebleken, Giovanni Lorenzo Bernini. Beeld Teylers Museum
‘Allegorie op het Heilige Bloed van Christus’ van, naar nu is gebleken, Giovanni Lorenzo Bernini.Beeld Teylers Museum

Na zijn pensioen in 2013 deed de conservator intensief onderzoek naar de 900 Italiaanse tekeningen uit de 17de eeuw in de collectie van het Haarlemse museum, om een catalogus samen te stellen.

Toch van de meester zelf

Een van de Bernini’s die hij ‘ontdekte’, stelt Jezus aan het kruis voor, engelen zwermen om hem heen. Over deze Allegorie op het Heilige Bloed van Christus vond hij aanwijzingen in de archieven van een kardinaal die de tekening ooit in zijn bezit had, een tijdgenoot van Bernini. Daaruit bleek dat de meester zelf de tekening had gemaakt.

‘Een kind met een beschermengel’. Beeld Teylers Museum
‘Een kind met een beschermengel’.Beeld Teylers Museum

Over het andere werk, Een kind met een beschermengel, is veel minder bekend. “Dan ga je kijken, vergelijken, andere kenners vragen”, zegt Van Tuyll. Op basis van de tekenstijl durft hij de conclusie wel aan dat het Bernini was, die het eigenwijze jongetje tekende dat zich er niet bewust van lijkt dat hij wordt vergezeld door een engel. “Het is een beetje je nek uitsteken, maar ik heb er alle vertrouwen in”, zegt hij lachend.

Lees ook:

Rafaël, vandaag 500 jaar overleden, lijdt aan zijn eigen succes

Ooit gold Rafaël, die vijfhonderd jaar geleden stierf, als hét voorbeeld voor iedere kunstenaar. Tegenwoordig krijgen zijn tijdgenoten Michelangelo en Leonardo da Vinci veel meer aandacht. Zijn we Rafaël een beetje vergeten omdat hij in alles te perfect was?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden