Gurlitt: 'Ik geef niets van de collectie vrijwillig terug'

null Beeld afp
Beeld afp

'Ik geef niets van de collectie vrijwillig terug', zei Cornelius Gurlitt in het eerste interview nadat bekend werd dat in zijn appartement in München meer dan 1400 kunstwerken gevonden zijn die mogelijk door de nazi's van hun rechtmatige eigenaars zijn gestolen. Gurlitt zei dit in een interview in het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Redactie

Cornelius Gurlitt erfde de kunstwerken van zijn vader, de Duitse kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Gurlitt is van mening dat zijn vader de kunstwerken, waaronder werk van Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri Matisse, Otto Dix en Max Liebermann, rechtmatig heeft verkregen.

Gurlitt zei in het interview de kunstschat te willen beschermen tegen 'vreemdelingen'. Hij hield de kunstschat verborgen omdat hij er 'zo van hield'. De 80-jarige Gurlitt verklaarde tevens dat zijn vader nooit kunst heeft gekocht van private personen, maar alleen van musea of kunsthandelaars.

Gestolen door nazi's
De Duitse autoriteiten, die de 1406 schilderijen vorig jaar in beslag nam, vermoeden echter dat Hildebrand Gurlitt schilderijen heeft gekocht die door de nazi's zijn geroofd van joden. Van de partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's.

Diverse nabestaanden van Holocaustslachtoffers hebben al aanspraak gemaakt op een deel van kunstwerken. Volgens juridisch deskundigen kan het nog een hele kluif worden om de kunstwerken terug te krijgen. Vanwege de verjaringstermijn van dertig jaar is het nog maar de vraag of personen die menen aanspraak te kunnen maken op kunstwerken in het gelijk worden gesteld.

null Beeld afp
Beeld afp
Schilderij van Henri Matisse Beeld afp
Schilderij van Henri MatisseBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden