Recensie

'Grutte Pier' is een indringend familieverhaal

Hilbert Dijkstra speelt vol overgave.Beeld RV

Theater
Grutte Pier - de bezinning
Peergroup
Regie Dirk Bruinsma
★★★☆

'Dood blijft dood, ook als je het woord omdraait. Leven wordt nevel, mistig. Ik weet niet meer hoe het moet: leven.' Wanhopig krabt Pier over zijn lijf: de dood zit onder zijn vel. Rust vindt hij niet en de plek waar hij thuishoort: hij past er niet meer in. Zijn vrouw en dochter hebben hun eigen sores en zitten niet te wachten op deze man die hun levens wil controleren en ondertussen met zijn eigen demonen vecht.

Theatergroep De Peergroup speelt 'Grutte Pier - de bezinning', een tekst van toneelschrijfster Anouk Saleming, als afsluiter van een drieluik over de historische figuur Grutte Pier uit het Friese plaatsje Kimswerd. De eerdere voorstellingen gingen over de gebeurtenissen in 1515, het jaar waarin Grutte Piers vrouw en kind werden vermoord en hij uit wraak met zijn een rebellenleger plunderend door het land trok. 'Grutte Pier - de bezinning' gaat echter over het hier en nu, over een getraumatiseerde vredessoldaat en de impact die de oorlog heeft op hemzelf, zijn vrouw en hun dochter. De link met de Middeleeuwen is niet meer dan 'trauma'. Dat geeft niet want het blijft een universeel verhaal: je geliefde verandert en niets voelt nog vertrouwd. Het gewone leven weer oppakken is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Cast

In de kleine kerk van Kimswerd, in regie van Dirk Bruinsma, speelt acteur Hilbert Dijkstra vol overgave de man die beheerst wordt door woede en angst en twijfel. Nynke Heeg is zijn vrouw Sylke en al even overtuigend. Haar kwetsbare stem, indringende blik en sprekende fysiek maken de vrouw concreet en herkenbaar.

De jonge Amber Woldhek geeft soms wat teveel gas maar is bovenal een aandoenlijke opstandige puberdochter.

Hun verhoudingen zijn wel wat traditioneel en clichématig (vrouw in de keuken, dochter met roze haar), evenals de regie (luid geluid van beschietingen, de man probeert angstig weg te kruipen) en de invulling van het koor: wit geschminkte vrouwen die krijsend de demonen verbeelden.

Maar die minpuntjes worden door de krachtige en poëtische tekst vrijwel tenietgedaan. Saleming beschrijft prachtig beeldend en vaak fysiek voelbaar wat er in de hoofden van deze drie mensen leeft. Aangrijpendst is het verhaal van Pier die 'de levensdraad doorknipte' van een meisje met een slangenbeet, want 'orders zijn orders'. Maar ook de worsteling van Sylke met haar onbereikbare man en afwijzende dochter is erg invoelbaar. 'Grutte Pier' is een intiem, indringend en belangwekkend familieverhaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden