Grote zorgen in Holland

Een kip siert deze week de voorkantvan Vrij Nederland. Dit weekblad heeft als enige een verhaal over de dioxine-affaire, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de BSE-paniek nauwelijks tot beroering leidt onder de bevolking. Elsevier komt met gezondheidstips, maar op de gevaren van het eten van kip wordt daarin niet gewezen.

De tips van Elsevier stemmen blijmoedig. Overdreven sporten blijkt niet bevorderlijk, gewoon op de fiets naar je werk is gezond zat. Geheelontouding is slecht, een halve à hele fles wijn per dag is zeer aan te raden. Harry Mulisch ziet niks in joggen om gezond te blijven: ,,Het is een mode die weer overgaat. Ook bij gebrek aan echte zorgen. In Kosovo wordt vrij weinig gejogd, hoor.''

In Elsevier ook het intussen al geruchtmakende interview met VVD-Kamerlid Van den Doel, waarin hij uithaalt naar collega's van de enquêtecommissie Meijer en Oudkerk.

In Vrij Nederland een ijzingwekkend artikel over pedofilie. Pedagoge Ireen van Engelen schreef een boek over dit onderwerp. Aanleiding daarvoor was de door haar toevallig ontdekte correspondentie tussen haar pedofiele neef Paul en een vriend met dezelfde seksuele voorkeur. De inhoud van deze brieven, waarvan er twee zijn afgedrukt, gaat je verstand te boven. Nog erger is dat geen enkele instantie geïnteresseerd bleek in de ontdekking van Van Engelen: de kinderrechtswinkel adviseerde de brieven maar weg te gooien.

Verderop in het blad zet tv-'journalist' Willibrord Frequin zichzelf in een interview voor schut. ,,Ik kan niet tegen onrecht en ellende. Ik probeer mensen te helpen'', zemelt Willibrord, die onlangs geheel ten onrechte een Weertenaar nazat met een camera en voor 'gluurder' uitmaakte. Gevraagd naar de geënsceneerde reportages die hem zijn baan bij Brandpunt kostten: ,,Godverdómme nog an toe. Wat je er nu bijhaalt slaat nergens op. Ik vind het ranzig worden, dit gesprek.''

HP/De Tijd laat een andere hijgerige 'tv-persoonlijkheid' aan het woord: Menno Buch. Mensen die zijn programma plat noemen, vindt Buch schijnheilig. ,,Ze zeggen over mijn programma: daar zit zo'n debiel in met een opblaaspop. Maar die pop wordt niet speciaal in Hongkong gemaakt voor die ene man.'' Verder komen we te weten dat Buch zelf 'een vrij conservatieve wipper' is.

Ook komen 'beroepsbabbelaars' (Fortuyn, Van Rossem etc.) praten over het fenomeen dat ze zijn. Jort Kelder, ook een van hen: 'Ik had dit moeten afzeggen, want dit is de onanie voorbij'.

'Van crisisje naar crisisje: politiek tussen onwil en onmacht', staat er op de voorkant van Hervormd Nederland. Op welk artikel binnenin deze tekst slaat is volstrekt onduidelijk. HN neemt het op voor de pers, die de laatste tijd veelvuldig is bekritiseerd over de berichtgeving inzake de mogelijke toedracht van de Bijlmerramp. Je verlaten op anonieme bronnen is geen schande, vindt HN. ,,Het Watergate-schandaal kwam aan het licht dankzij tientallen anonieme bronnen''.

De Groene Amsterdammer signaleert in een essay dat we weer een 'wij-tijdperk' tegemoet gaan, dat gekenmerkt wordt door een 'netwerk-economie' en snelle samenwerkingsverbanden.

En in het zelfde blad een leuk interview met Jeanne Roos, die, intussen 82, aanstekelijk vertelt over haar jaren bij het Parool. ,,Half Amsterdam was verliefd op me. Ik heb er niks mee gedaan hoor, maar heel wat heren hebben me, toen ik vijftig was, verteld: wat wás ik vroeger verliefd op jou. Dan dacht ik: had dat wat eerder gezegd!''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden