Review

Groove Troopers - Zoom Zoo

Na de goed ontvangen cd's die Martin Fondse opnam met zijn Oktemble, gooit de Arnhemse pianist, fluitist, componist en arrangeur het nu met zijn nieuwste band Groove Troopers over een heel andere boeg.

Armand Serpenti

Een invalbeurt bij Benjamin Herman's New Cool Collective maakte hem laaiend enthousiast voor de dansbare 'feel good' jazz. Om deze goed in de markt liggende stijl op geheel eigen wijze vorm te geven, bracht Fondse een veertienkoppige band bij elkaar met musici uit de Tilburgse en Arnhemse impro-scene. Fondse schreef het repertoire zelf en zijn handtekening (humor, gelaagd componeren en conceptuele uitgangspunten) staat er vet onder. Geen platte kopie dus van stijlverwante groepen.

De toetsen vertrouwt hij ditmaal toe aan de lenige vingers van broer Maurits, om zichzelf te profileren op de dwarsfluit. Een puike bezetting met onder anderen bassist Eric van der Westen, trompettist Angelo Verploegen, saxofonist Mete Erker en twee drummers, loodst je langs de verklankte neuroses van de titeltrack en het beeldende 'Stampede!', om met meer cerebraal benaderde stukken als 'Anitsja' de hectiek in zwoelheid onder te dompelen. Met vocaliste Vera Westera heeft Fondse een topper binnengehaald.

Heerlijk eens een zangeres te horen die met een natuurlijke directheid het gekunsteld polijsten van technische vaardigheid niet met 'soulful' zingen verwart. Een en al heethoofdige gedrevenheid vol tempowisselingen, met als baken van rust steeds weer de groove, de suggestie van een 'coole' cadans.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden