null Beeld

FilmrecensiePeriod. End of Sentence

Groots effect van betaalbaar maandverband wordt zichtbaar in energieke docu

Remke de Lange

Kijken met kids
Period. End of Sentence
Regie: Rayka Zehtabchi
★★★★

Voor veel Nederlandse tieners zal het moeilijk voor te stellen zijn: niet naar school kunnen omdat je ongesteld bent. De korte documentaire Period. End of Sentence opent ogen.

In een Indiaas dorp, niet ver van New Delhi, vertelt een jonge vrouw dat ze met school stopte toen haar menstruatie begon. Want: ver lopen, en hoe verwissel je zonder ­privacy die natte lappen? Ja, lappen. Hebben mannen daar geen flauw idee wat menstruatie is, vrouwen kunnen zich niets voorstellen bij maandverband.

De energieke film, een festivalhit die in 2019 met een Oscar voor beste korte documentaire werd ­bekroond, is onderdeel van The Pad Project. Dit Amerikaanse initiatief, dat begon op een school in Los ­Angeles, belicht de wereldwijde achterstelling die miljarden menstruerenden ervaren: hardnekkige stigma’s rond ‘slecht bloed’ en geen geld voor degelijke maandelijkse hulpmiddelen. Dat kan op eenvoudige wijze heel anders, laat de Iraanse Rayka Zehtabchi met haar film zien.

Period. End of Sentence opent ogen.  Beeld netflix
Period. End of Sentence opent ogen.Beeld netflix

Met de komst van de uitvinder van een maandverbandmachine komt in het dorp van alles in beweging. Om te beginnen nemen nieuwsgierige mannen een kijkje. Maar belangrijker is dat vrouwen toegang krijgen tot betaalbare, ­hygiënische middelen. Als werk­nemers in het fabriekje ontvangen de vrouwen bovendien ineens een eigen salaris. Een van de meiden ­gebruikt haar inkomen voor een ­opleiding tot politieagent, ‘om niet te hoeven trouwen’.

Ogenschijnlijk kleine, alledaagse dingen kunnen grootse effecten op een mens en zelfs een samenleving hebben. Inspirerend om dat samen met jonge kijkers te constateren.

Te zien op Netflix.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden