Groninger Museum in de bres voor Ai Weiwei

null Beeld afp
Beeld afp

Het Groninger Museum is een actie gestart om aandacht te vragen voor de verdwijning van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Het museum heeft affiches opgehangen en via de website kan het publiek een petitie ondertekenen om steun te betuigen. Ai Weiwei werd begin deze maand gearresteerd in Peking, waarna niets meer van hem is vernomen.

Het Groningse museum is erg ongerust over het lot van de kunstenaar. 'We zijn deze actie begonnen op eigen initiatief, omdat er tot nu toe weinig aandacht voor was', aldus een woordvoerster van het museum.

Overal ter wereld vragen protestanten om de vrijlating van de kunstenaar en tekenen ze petities. Van New York, tot Berlijn tot Denemarken. Maar in Nederland bleef het tot nu toe opvallend stil. Terwijl Nederlandse kunstinstellingen, architecten, designers, modeontwerpers en andere kunstenaars veelvuldig China bezoeken om informatie en ideeën met de Chinezen uit te wisselen.

Maar nu springt het Groninger Museum dus voor Weiwei in de bres. Het museum dat in 2008 al een solotentoonstelling van Ai Weiwei organiseerde. Het Groninger Museum heeft dan ook meerdere kunstwerken van zijn hand in bezit. Ai Weiwei geldt als een van de meest kritische kunstenaars in China, maar naast werk met een duidelijke politieke strekking, maakte hij ook kunstwerken die verwijzen naar de eeuwenoude Chinese cultuur.

Het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) in Rotterdam opent 1 juli de tentoonstelling Dwarsdesign, waar ook werk is te zien van Ai. Door de arrestatie van de kunstenaar komt volgens diens medewerker 'de installatie van Ai Weiwei vooralsnog niet in gevaar', aldus de site van het NAi. Een woordvoerster van het NAi zei vrijdag dat het instituut niets 'speciaals doet' voor Ai. Directeur Ole Bouman liet eerder al weten dat kritische Chinese kunstenaars het best gesteund worden 'door hun werk te tonen'. Het veilig overkomen van de werken van Ai Weiwei heeft op dit moment dan ook de hoogste prioriteit voor het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden