BoekrecensieJeugdboek

Grinniken om eigentijds kleuterduo in ‘samengezin’

null Beeld
Beeld

Hier zijn Ari en Loek is een fris voorleesboek over stiefkleuterduo in een ‘samengezin’.

Bas Maliepaard

Alledaagse belevenissen van kleuterduo’s zijn er sinds Jip en Janneke veel geschreven. Denk aan Tommie en Lotje, Iris en Michiel, Lisa en Jimmy, Julia en Ot en Lotte en Roos. Toch heeft deze eigentijdse voorleesbundel over het gewiekste meisje Ari en haar zachtaardige ‘beetje-broer’ Loek een frisse invalshoek. Ari’s moeder en Loeks vader hebben een relatie gekregen en nu ze gaan samenwonen zijn ze een ‘samengezin’.

Het wenproces vormt de mooie, rode draad door de rijk geïllustreerde verhalen, geschreven in een opgeruimde stijl, die soms wat staccato klinkt. Ari en Loek moeten opeens hun speelgoed delen, elkaars gewoontes leren kennen en erop leren vertrouwen dat ze bij elkaar blijven, zelfs als hun ouders even ruzie hebben: “Gaan ze scheiden?”, vraagt Loek. “Ja”, antwoordt Ari, “Mama kan dat heel goed. (…) Scheiden.”

Ari’s relatie met haar vader verdient in een eventueel vervolg een betere uitwerking: hij wordt nu wel erg snel weggezet als een afwezige man. Tussendoor beleven de twee ook veel grappige dingen. Zo is Loek zich van geen kwaad bewust als hij in de bouwmarkt in een showmodel-toilet plast.

null Beeld

Yvonne de Vries
Hier zijn Ari en Loek
Ill. Jeska Verstegen. Hoogland & Van Klaveren, 117 blz. € 14,95
Vanaf 4 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden