RumoerNicole Lucas

Graag een prijs voor Booklady Dolly Parton

null Beeld
Nicole Lucas

Ze was recentelijk herhaalde malen in het nieuws; zangeres en songwriter Dolly Parton, inmiddels 75. Zo had ze, vertelde ze begin deze maand, tot twee keer toe de Presidential Medal of Freedom geweigerd die Donald Trump haar wilde uitreiken. Kwestie van ongelukkige timing, beweerde ze, verder zat er niets achter. Ook liet ze weten nog even te wachten voor ze haar coronaprik ging halen. Ja, ze had weliswaar 1 miljoen dollar geschonken aan vaccin-onderzoek, maar ze wilde niet de indruk wekken dat te hebben gedaan om vooraan in de rij te kunnen staan.

Bij al die opwinding bleef een ander nieuwtje wat onderbelicht. Haar Imagination Library, een project om bij heel jonge kinderen de belangstelling voor lezen te ontwikkelen, bereikte een imposante mijlpaal. Sinds de oprichting in 1995 heeft het meer dan 150 miljoen boeken cadeau gedaan; deelnemertjes aan het programma krijgen maandelijks een boek tot ze vijf jaar zijn, hun verzorgers voorleestips.

Parton – over wie op Netflix de interessante documentaire Here I am te zien is – vertelde aan Oprah wat haar destijds tot dit project bracht: haar vader Lee. In het grote, arme gezin in Tennessee waar hij opgroeide had onderwijs bepaald geen prioriteit. Er moesten monden worden gevoed, school was bijzaak. Hij was een slimme man, maar analfabeet en daar schaamde hij zich voor, aldus Parton. Voor haar reden peuters en kleuters al vroeg met boeken in contact te brengen. Lee stierf in 2000, het project had toen, na een bescheiden begin, al zoveel vaart gekregen dat zijn dochter door kinderen de Booklady werd genoemd. En dat vond hij prachtig.

Het bracht diverse twitteraars tot een suggestie: wordt het niet eens tijd dat Dolly Parton door de boekenwereld met een prijs wordt beloond?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden