Recensie

'Good Time' schetst de helletocht van dubbeltjes die nooit kwartjes worden

Nick en Connie voeren samen een bankoverval uit waarbij ze 65.000 dollar eisen. Vanaf dan gaat alles mis.Beeld rv

Good Time
Regie: Josh & Benny Safdie
Met Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh, Buddy Duress 
★★★★☆

'Opera's van de straat' noemen de gebroeders Safdie hun oeuvre. In 'Good Time' nodigen ze ons op knappe wijze uit op triestmakende plekken die weinig zachtheid bieden.

'Good Time' heeft momenten die je, met bioscoopstoel en al, even lijken terug te teleporteren naar de jaren zeventig. Getalenteerde filmmakers als Martin Scorsese en Sidney Lumet keken toen met films als 'Mean Streets' en 'Dog Day Afternoon' over de schouders mee van kleine criminelen, maatschappelijk onzichtbare buitenbeentjes in de grauwe straten van een smerige stad.

De gebroeders Josh (1984) en Benny (1986) Safdie, opgegroeid in Queens, New York, hebben een vergelijkbare sociale blik en filmstijl. Hun losse, zeg maar nerveuze, desoriënterende camera doet niets liever dan duistere close-ups maken van mensen die in de kloof tussen wens en onmogelijkheid tuimelen.

Openingsshot zet de toon

Het openingsshot zet de toon: de camera duikt van hoog boven de East River een gebouw op Manhattan binnen en eindigt dicht op het gezicht van Nick (Benny Safdie). Verstandelijk gehandicapt, en in een ongemakkelijke dialoog met een geduldige, goedbedoelende psychiater. Even later duikt zijn broer Connie (Pattinson) op, geagiteerd, dwingend, snelle tred. Samen voeren ze een bankoverval uit die even zenuwslopend als lachwekkend verloopt: door middel van beschreven papiertjes eisen ze van de bankbediende het eigenaardige bedrag van 65.000 dollar.

Vanaf dan gaat alles mis. Gedurende één nacht schetsen de Safdie Brothers een helletocht van dubbeltjes die nooit kwartjes zullen worden. Je hebt met ze te doen, deze broers die in een volkswijk zijn opgegroeid bij een Griekse grootmoeder die krakkemikkig Engels spreekt. Robert Pattinson ('Twilight', 'Life') is uitstekend als de grimmige Connie die zich, diamantje in zijn oor, met straatslim improvisatietalent steeds weer uit de grootste chaos bluft.

Overal schreeuwt iedereen

'Opera's van de straat' noemen de Safdies hun oeuvre, dat ook sociale documentaires en het junkiedrama 'Heaven Knows What' omvat. Via broers Connie en Nick, die je geen moment onsympathiek kunt vinden, nodigen ze je uit op triestmakende plekken die weinig zachtheid bieden. De beruchte gevangenis Rikers Island, een volgepropt appartementje dat een oma met haar kleindochter deelt, een aftands pretparkje waar het spookhuis vooral plaatjes van halfblote vrouwen behelst. Overal schreeuwt iedereen tegen elkaar. Ook Jennifer Jason Leigh, in een gastrolletje als vage vrouw die misschien wel of niet iets heeft met Connie.

Met het ironisch getitelde 'Good Time' dalen we af in sociale lagen van New York die veel filmmakers negeren. Of die in ieder geval niet geloofwaardig weten vast te leggen. Het lukt de Safdies wel. Op straat filmden ze zonder vergunningen en politie-afzettingen: het chaotische tempo van de filmset zie je terug in de nachtelijke gejaagdheid, onderstreept door een ongedurige elektronische soundtrack waaraan tegen het einde ouwe punkrocker Iggy Pop ook nog eens een sfeervol mistroostige bijdrage levert.

Lees hier meer filmrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden