Review

Goede raad van de makelaar is nooit gratis

Het grappige van Philipine Vinke, eigenaar van Vinke Veluwe Makelaars, is dat ze beschikt over een uitgekiend commercieel gevoel naast een fijne feeling voor pr. Niet voor niets verkocht Philipine eerst 'luchtkastelen' in het reclamevak, voordat ze zich stortte op de verkoop van 'echte' woningen. Recent verscheen haar tweede boekje, 'Goede raad van de makelaar', een bloemlezing van vragen die haar bereikten via de site www.cybermakelaar.nl.

Ilse Kuiper

Vinke is er, in tegenstelling tot veel andere makelaars, altijd voor te porren om een column te schrijven, mee te werken aan een reportage of geïnterviewd te worden. Haar job als makelaar is dan ook versierd met tal van practiviteiten, die variëren van het schrijven van boeken tot het geven van cursussen 'Hoe overleef ik de Veluwe'.

Met al deze activiteiten probeert Vinke (in)direct het imago van haar beroepsgroep op te vijzelen. Gebleken is namelijk dat makelaars, zeker sinds er vanaf 1 april 2001 geen wettelijke bescherming meer is voor de titel makelaar, ongeveer eenzelfde reputatie genieten als tweedehands autohandelaren.

In Vinke's eerste boek 'Koop een droomhuis door goed onderhandelen' bood de auteur technieken om in de onderhandelingsfase geld te verdienen of juist te besparen. Haar tweede boek 'Goede raad van de makelaar' is samengesteld uit de vragen en antwoorden die ooit via haar site www.cybermakelaar.nl gesteld zijn.

Wat doe je bijvoorbeeld als koper wanneer een verkoper een veel te hoge prijs vraagt? Wie is verantwoordelijk voor kostbare verborgen gebreken? Waarom onderhandelen de meeste kopers nog steeds zonder precies te weten wat de felbegeerde woning eigenlijk waard is? Op zich zijn beide boekjes voor leken heel aardige, gemakkelijk leesbare mate-rie waar je aan praktijktips en -anekdotes zeker het een en ander opsteekt, alhoewel veel antwoorden blijven steken in oppervlakkigheid.

Knap van Philipine is dat ze in deze tijd, waarin steeds meer mensen zelf hun huis verkopen en het aanbod aan woningen via internet zo transparant is dat zoekopdrachten bijna nutteloos zijn, een omstreden onderwerp als het onderhandelen over de makelaarscourtage niet schuwt.

Minder leuk is dan weer dat ze in haar boekje talloze keren benadrukt hoe bijzonder het is dat zij haar kennis gratis deelt met 'woonparticulieren'. Inmiddels liggen echter die voorheen via de internetsite vrij toegankelijke vragen en antwoorden echter alleen nog maar voor euro 12,50 in de boekhandel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden