Peter tiptKlassiek

Gitaarhunk Miloš Karadaglić staat nu eens een keer niet zwoel en op blote voeten op de hoes

null Beeld

Susanna Mälkki
Bartóks Blauwbaard

De Finse Susanna Mälkki creëert met het Helsinki Philharmonic Orchestra het perfecte psychologische decor voor Bartóks duistere drama Blauwbaards Burcht. Judiths speurtocht naar wat er achter de zeven gesloten deuren in die burcht verborgen zit, wordt door Mälkki uitermate spannnend in klank omgezet, beginnend met die omineuze gesproken monoloog. Szilvia Vörös is ontwapenend mooi als Judith, en de Fin Mika Kares een ijzingwekkende Blauwbaard.

Miloš
The Moon & The Forest

Gitaarhunk Miloš Karadaglić uit Montenegro staat nu eens een keer niet zwoel en op blote voeten op de hoes. Hij zit op een boomtak in de maneschijn en heeft al zijn kleren aan. Toepasselijk, want hij speelt twee nieuwe gitaarconcerten die als titel Ink Dark Moon en The Forest hebben. Het eerste is van Joby Talbot, het tweede van Howard Shore. Allebei zeer effectieve partituren die aanschurken tegen filmmuziek, waar niets mis mee is. Ondertussen speelt Miloš alles met trefzekere virtuositeit en souplesse.

Patricia Kopatsjinskaja
Pierrot Lunaire

null Beeld

Violiste Patricia Kopatsjinskaja is van vele markten thuis en altijd op zoek naar avontuur. Met Teodor Currentzis vaak als excentrieke kompaan. Op deze cd vol muziek van Schönberg is zij de verrassende protagoniste, zij dus die het Sprechgesang verzorgt, in de maanzieke muziek van Pierrot Lunaire. Ook hier is ze geheel zichzelf. Met leden van Camerata Bern speelt ze vervolgens een Schönberg-bewerking van een Strauss-wals en een schmierende mars van Fritz Kreisler. Een cd als weinig andere.

Lorenzo Viotti
Pagliacci/Cavalleria rusticana

Het was Lorenzo Viotti’s onvoorziene debuut in de operabak van De Nationale Opera. In september 2019 viel hij in voor Mark Elder met de double-bill Pagliacci en Cavalleria rusticana. Zo zag Amsterdam de nieuwe chef-dirigent van DNO en het NedPhO veel eerder dan gepland aan het werk. En het viel absoluut niet tegen. Met geweldige zangers als Anita Rachvelishvili en in een fantastische regie van Robert Carsen werd het een belevenis. Nu op dvd voor altijd bewaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden