InterviewMarie Ulven

Girl in Red werd onverwacht een queer-icoon: ‘Mijn eerlijkheid maakt het voor mijn fans makkelijker om eerlijk te leven’

Girl in red. Beeld
Girl in red.

De Noorse singer-songwriter girl in red, die vandaag haar debuutalbum uitbrengt, lijkt aan het begin van een glansrijke carrière te staan. Ze zingt eerlijk over haar dwanggedachten en liefde voor vrouwen. Haar fans gebruiken haar nummers om uit de kast te komen.

“Mensen staan veel te snel met hun oordeel klaar.” Dat wil de Noorse singer-songwriter Marie Ulven, beter bekend onder haar artiestennaam girl in red, toch even kwijt. Tot nu toe heeft ze op rustige toon verteld over haar debuutalbum If I Could Make It Go Quiet, maar nu gutsen de woorden eruit. “Het is verbijsterend hoe we een mening hebben over mensen die bijvoorbeeld alleen gebaseerd is op hun Instagram-profiel.”

En nog iets waar de muzikante niet zo van houdt: labels en hokjes. Toch heeft ze er in haar prille loopbaan al heel wat opgeplakt gekregen. Ze wordt de Scandinavische Billie Eilish genoemd. En een ‘queer icoon’. Maar ze is graag gewoon zichzelf, vertelt ze aan de telefoon vanuit haar huis in Oslo.

Gitaar van haar grootvader

Ulven (22) groeide niet op in een muzikaal nest, maar vanaf het moment dat ze een gitaar van haar grootvader kreeg, raakte ze in de ban van de muziek. Ze leerde gitaar spelen en daarna piano. En toen ze toch bezig was, meteen maar ook hoe je een nummer produceert.

Naar haar eerste, Noorstalige, nummers kraaide geen haan. Maar vanaf het moment dat ze in het Engels begon te zingen waren de ogen van de muziekwereld op haar gericht en werd ze overladen met lof. Zo noemde The New York Times haar ‘een van de meest opwindende singer-songwriters’ en nam dezelfde krant haar nummer I Wanna Be Your Girlfriend in 2018 op de lijst met beste songs van het jaar.

Girl in red, oftewel Marie Ulven (22). Beeld
Girl in red, oftewel Marie Ulven (22).

Rond die tijd dook ook het label ‘de Scandinavische Billie Eilish’ steeds vaker op. Ulven is er niet echt blij mee, maar, zegt ze lachend: “Ik word liever vergeleken met Billie Eilish dan met de rockband Nickelback”. Ze benadrukt dat haar muziek geen kopie is van de sound van Eilish. De vergelijkingen met haar Amerikaanse collega zijn vooral geënt op het feit dat beiden catchy indiepop maken en dat ze allebei openhartig verslag doen van hun mentale strubbelingen.

Zo heeft de Noorse vanaf jonge leeftijd te kampen met dwanggedachten. In het nummer Serotonin op haar net verschenen debuutalbum beschrijft ze hoe het er soms in haar hoofd aan toe gaat. “Ik krijg dwanggedachten, zoals het afhakken van mijn handen. Of het springen voor een bus. Hoe laat ik dit stoppen?”

Dwanggedachten

“Ik vind het belangrijk om over dat soort dingen te praten”, legt Ulven uit. “Sinds mijn kindertijd heb ik last van dwanggedachten. Ik wist niet wat het was en dacht dat ik gek of slecht was. Het maakte me bang voor mezelf. Maar ik heb er in therapie het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Ik heb die gedachten nog steeds en ze zullen wel nooit weggaan, maar ik kan er nu beter mee omgaan.”

Voor de zangeres voelde het ‘heel natuurlijk’ om over zo’n persoonlijk onderwerp te schrijven. “Ik geef er de voorkeur aan om zo eerlijk mogelijk te zijn. Ook omdat ik zelf niet enthousiast word van dingen die niet echt aanvoelen. Wat mij betreft kun je over alles schrijven, zolang het maar op een goede en respectvolle manier gebeurt. Mensen vragen me wel eens of ik me daardoor niet kwetsbaar voel. Maar er is niks kwetsbaars aan. Iedereen heeft bepaalde dingen wel eens gevoeld in zijn of haar leven en de meerderheid lijkt mijn eerlijkheid op prijs te stellen. En dat ik zo eerlijk ben, maakt het voor mijn fans ook makkelijker om eerlijk te leven. Het is een gelijkwaardige situatie, daarom voel ik me zo close met mijn fans.”

Girl in red. Beeld
Girl in red.

Haar openhartigheid heeft ertoe geleid dat haar fans massaal hun verhalen met Ulven zijn gaan delen. Aanvankelijk ging Ulven met al haar fans in gesprek en beantwoordde ze alle berichten. Dat bleek al snel onhoudbaar. “De verhalen die ze deelden waren in emotioneel opzicht soms te veel voor me. Dus ik moest leren om daarmee om te gaan. Ook weet ik nu dat ik niet met iedereen het contact kan aangaan. Ik kan geen 100.000 persoonlijke gesprekken hebben. Want dan zou ik geen tijd meer hebben om muziek te maken.”

Een ander onderwerp waar Ulven in haar songs openhartig over schrijft, is dat ze op vrouwen valt. Zo gaat I Wanna Be Your Girlfriend over de onbeantwoorde verliefdheid op haar beste vriendin en beschrijft ze in hornylovesickmess op humoristische wijze dat ze al een maand droogstaat en gewoon iemand zoekt om seks mee te hebben.

Het album If I Could Make It Go Quiet van girl in red. Beeld
Het album If I Could Make It Go Quiet van girl in red.

Het heeft haar gemaakt tot een queer-rolmodel. Op TikTok gebruiken vrouwen de vraag ‘luister je naar girl in red’ als een soort code om erachter te komen of de ander ook lesbisch is. En sommige fans gebruiken haar nummers om uit de kast te komen.

Ook naar het label ‘queer-icoon’ is Ulven niet bewust op zoek geweest, maar ze vindt het prima dat ze het geworden is. “Ik heb het geluk dat ik mezelf kan zijn en dat mensen dankzij mijn muziek zichzelf kunnen zijn. Toen ik begon met schrijven, had ik daar niet bij stil gestaan. Ik schrijf muziek om muziek te maken. Dus ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren. Maar al voel ik me geen woordvoerder, ik zing wel openlijk over mijn ervaringen en wil me uitspreken wanneer ik dat kan.”

Het album If I Could Make It Go Quiet is verschenen op het Awal/V2-label.

Lees ook:

Waarom Taylor Swift haar liedjes terug wil en Bob Dylan ze verkoopt

Van Taylor Swift en Prince, tot Martin Garrix en Golden Earring: veel popsterren zijn de strijd aangegaan met de muziekindustrie. Waarom? Een minicollege muziekrechten voor dummies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden