ReportageTesten voor Toegang

Gids Theo Koot is in zijn nopjes, nu Slot Zuylen weer open mag: ‘We zitten het hele weekend al vol’

Gids Theo Koot van Slot Zuylen. Het kasteelmuseum doet drie dagen mee aan het landelijke experiment Testen voor Toegang. Beeld Werry Crone
Gids Theo Koot van Slot Zuylen. Het kasteelmuseum doet drie dagen mee aan het landelijke experiment Testen voor Toegang.Beeld Werry Crone

Met amper voorbereidingstijd openen instellingen als Slot Zuylen dit weekend de deuren voor bezoekers met testbewijzen. De gidsen staan te popelen om mensen te ontvangen.

“Ik ben zo blij als een kind!” Theo Koot begon vorig jaar, vlak voor de eerste lockdown, als gids bij Slot Zuylen. Sinds vrijdag mag hij zijn kennis voor het eerst weer delen met bezoekers, want het kasteelmuseum doet drie dagen mee aan het landelijke experiment ‘Testen voor Toegang’.

Verspreid over Nederland vinden in april allerlei proefevenementen plaats, waarbij bezoekers kort van tevoren negatief zijn getest op corona. Naast open monumenten zoals Slot Zuylen, doen ook casino’s, dierentuinen en andere locaties mee.

“Wij zitten dit weekend al helemaal vol”, zegt directeur Willem te Slaa van Slot Zuylen. “Alleen voor de vrijdag liepen het geen storm met de reserveringen.” Daarin is het kasteel niet uniek. Zo zien ook het Joods Historisch Museum en museumhuizen in Delft, Leeuwarden en Amsterdam meer animo voor de zaterdag en zondag.

Kinderziektes

Voor Slot Zuylen komt de trage start wel van pas, want de eerste ochtend is het nog even wennen. Niet alle bezoekers hebben de app gedownload waarmee ze hun testbewijs moeten tonen, en daar zijn de medewerkers dan weer niet op voorbereid. Eén vrijwilliger staat al klaar om gasten te registreren met pen en papier, wanneer het met de app alsnog lukt.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

“Ik denk dat je dit soort gepiel aan de kassa overal zult hebben”, zegt Te Slaa. “Zeker bij wat oudere bezoekers die niet weten hoe ze zo’n app moeten downloaden, of die een te oude smartphone hebben.”

Maar de directeur is al opgelucht dat de pilot überhaupt doorgaat. “Wij stonden vorige week donderdag al in de startblokken. Maar de overheid liet afgelopen dinsdag pas weten dat het definitief doorging. Sommige instellingen zijn afgehaakt omdat het ze te last-minute werd.”

Een feestje voor vrijwilligers

Wanneer de bezoekers van het eerste tijdsslot het kasteelmuseum betreden, komt gids Theo Koot direct tot leven. Theatraal gebaart hij naar schilderijen, en liefdevol vertelt hij over de afgebeelde leden van de familie Van Tuyll van Serooskerken, die hier tot 1952 eeuwenlang woonden.

Het ene moment wijst Koot trots op een potret van Nicolaas Maas – “Het duurste schilderij in Slot Zuylen” – het volgende moment wijdt hij uit over een wandtapijt dat een jaar per vierkante meter kostte om te maken – “Het is 75 vierkante meter groot!”

Een echte rondleiding mag hij vanwege de coronamaatregelen niet geven. Dus worden de bezoekers na een paar kamers overgedragen aan de volgende vrijwilliger. Officieel treden ze op als zaalwachten, die toezien op de doorstroom en anderhalve meter afstand. Maar ondertussen willen ze niets liever dan vertellen over de oude bewoners en hun kunstwerken.

In de loop van het weekend zullen deze vrijwilligers een paar honderd mensen verwelkomen. Qua inkomsten is de proef voor Slot Zuylen een druppel op de gloeiende plaat. Maar daar lijkt het de organisatie niet om te doen.

Waarom dan wel? Op die vraag geeft directeur Te Slaa twee antwoorden – dezelfde waar ook andere musea en monumenten mee komen: “We willen heel graag weer open voor publiek, en onze vrijwilligers staan te popelen.”

Een landelijk experiment

Met de landelijke pilot Testen voor Toegang onderzoekt de overheid of sectoren dankzij sneltesten eerder open kunnen. Vertrouwen bezoekers bijvoorbeeld dat het veilig is? Zijn ze bereid zich te laten testen? En kunnen teststraten de vraag aan?

Zo hebben sommige mensen na een reservering bij Slot Zuylen toch afgezegd, omdat ze geen snelteststraat in de buurt konden vinden op testenvoortoegang.nl, de site waar de afspraak moet worden gemaakt.

Ook andere locaties kampen met dit probleem. Het Joods Historisch Museum leerde bijvoorbeeld van potentiële gasten dat de teststraat in het centrum van Amsterdam donderdagmiddag al volgeboekt was.

Als het experiment ondanks wat kinderziektes een succes blijkt, kunnen naar verwachting vanaf 1 mei meer sectoren de deuren openen.

Lees ook:

Songfestival krijgt als proef Fieldlab toch publiek

Bij het Songfestival in Rotterdam eind mei zijn duizenden fans welkom. Maar als vanouds hossen voor het podium is daarbij niet aan de orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden