'Gezond de oorlog in, gereformeerd eruit'

'Tussen twee stoelen' is een radiodocumentaire van Koos van Noppen over joodse christenen, die in de naoorlogse jaren korter of langer betrokken waren bij de vereniging Hadderech ('De Weg'). Tijdens de oorlog vonden de meesten van hen een onderduikadres bij christenen (gereformeerden, hervormden of katholieken) en traden ze toe tot het christendom. Maar ze bleven joden. Ze gingen gezond de oorlog in, maar kwamen er gereformeerd uit - om met een citaat van een van hen te spreken.

Koos van Noppen sprak met Vier ooggetuigen, mensen die, voorzover hem bekend, niet eerder over deze periode aan het woord zijn geweest.

Het resulteerde in een aantal aangrijpende verhalen, die onderstrepen hoe deze bekeerde joden 'tussen twee stoelen' belandden; uitgestoten door hun joodse volksgenoten, nooit echt geaccepteerd door de kerk.

De geschiedenis van de joden die tijdens de oorlog in aanraking kwamen met het christelijk geloof, is ook het verhaal van mensen die de moed hadden om hun vervolgde landgenoten aan onderduikadressen te helpen. ,,Het opmerkelijke is dat de weinige hulp die werd geboden voor een groot deel van 'rechts' kwam, van gereformeerde boeren in Friesland en Rooms-katholieken in Limburg.' zegt historicus Gert van Klinken, verbonden aan de Theologische Universiteit van Kampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden