Opinie

Gezellige potpourri van truttigheid, eorror en seks

AMSTERDAM - Melig, meliger, meligst. Maar net niet té melig. Dat is het etiketje dat je kunt plakken op 'Rocky over the Rainbow', de 'wilde-rock-musical-parodie' die de zomermaanden in de Amsterdamse Watertorenstudio te zien is.

Heb je zin in een feestje, dan zit je hier goed. Direct bij binnenkomst krijg je een zogeheten overlevings-/participatie-tasje uitgereikt. Met de inhoud - een aansteker, een feesthoedje, een mini-waterpistool en een lolly - kun je dan meedoen door de zaal sfeervol met een vlammetje bij te lichten of je pistool op een gehaat personage te richten.

Het script voor deze bizarre muzikale productie werd ontwikkeld door muzikaal leider Eelco Claassen, zanger/acteur Jim de Groot en regisseur Michael Diederich. Geïnspireerd door de 'double feature-filmvoorstellingen' uit de jaren vijftig en zestig, waarbij twee films voor de prijs van één werden vertoond, schreef het drietal een verhaal waarbij de voorstelling 'The Wizzard of Oz' - met de beroemde song: 'Somewhere over the Rainbow' - tegelijkertijd gespeeld wordt met 'The Rocky Horror Show': 'Rocky over the Rainbow'. Maar al snel lopen de verhalen dwars door elkaar heen en wordt het een gezellige humoristische potpourri van overdreven truttigheid, maffe horror, seks met een knipoog en swingende rock-'n-roll. Zo kan het komen dat de naïeve Dorothy ineens in een sm-pakje de stijve Bradley probeert te versieren om op die manier zijn brein aan meester Frank(enstein) te doneren voor diens biochemische genetica-experiment. Dorothy's poging mislukt doordat Bradley niet op 'klerevrouwen, maar op vrouwenkleren' blijkt te vallen. Dit tot grote woede van Frank - zelf eveneens gehuld in een zwartleren dames-sm-pakje, compleet met hoge hakken, parelketting en een zweepje - die nu zijn zinnen zet op de toverschoenen van Dorothy, om de weg naar huis (Transsylvanië) terug te kunnen vinden. Kortom, een heerlijke zotte zomervoorstelling.

Af en toe neigt de toon wat te baldadig te worden. De spelers zijn niet vies van schmieren, en de ons-kent-ons-sfeer van acteurs onderling - de zaal zat vol bekende gezichten - ligt er dan dik bovenop. Maar echt storend is dat niet, want het oprechte enthousiasme en de lol van de acteurs spetteren continu van het toneel. Hun plezier is zo aanstekelijk, dat de zaal en masse meedoet met een vunzig swingend gezamenlijk dansje.

De kracht van de voorstelling zit tevens in de swingende muziek van de vier man sterke liveband en de prima professionele stemmen van de sterrencast, die uit onder anderen Nurlaila Karim (Dorothy), Tony Neef (Frank), Linda Wagenmakers (Maggs) en Jim de Groot (Riff) bestaat. Stuk voor stuk hoofdrolspelers uit grote musicals. Maar ook de minder bekende namen - Lone van Roosendaal, Rolf Koster en Daryll Charles - galmen en glanzen net zo hard mee.

Extraatje in 'Rocky over the Rainbow' is de rol van de verteller die per voorstelling steeds door een andere bekende Nederlander vertolkt wordt. Deze verteller, tijdens de première Harm 'Dit was het nieuws' Edens, schept helderheid, of soms juist extra komische verwarring in de twee verhaallijnen. En niet onbelangrijk: aan het einde van de voorstelling ontpopt hij zich zingend tot een zeer onverwacht toegevoegd musicalpersonage, dat vooral een verrassing moet blijven, en als zodanig verijdelt hij een Apocalyps in het verhaal. Gniffelende voorgevoelens duiken op bij de gedachten dat straks onder meer Harmen Siezen, Joop Braakhekke en Jacques d'Ancona deze komische rol gaan vertolken. Je krijgt haast zin om nog een keer te komen kijken.

'Rocky over the Rainbow' t/m 26-9 elke ma, di, wo, Amsterdam (Watertorenstudio).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden